Η παράσταση «Κασσάνδρα Έκστασις» σε σκηνοθεσία Ryszard Nieoczym παρουσιάζεται στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά) από 2 έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2013 κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Η πρεμιέρα της παράστασης είναι το Σάββατο 2/2 στις 20:00.  Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ο θεός Απόλλωνας έδωσε στην Κασσάνδρα, την πιο όμορφη από τις κόρες του βασιλιά Πρίαμου και της Εκάβης, το χάρισμα της προφητείας και ζήτησε τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Εκείνη αρνήθηκε, προκαλώντας την οργή του θεού, ο οποίος την εκδικήθηκε αφαιρώντας της τη δύναμη της πειθούς. Έτσι, παρόλο που η ιέρεια του Απόλλωνα έπεφτε σε θεϊκή έκσταση και προέβλεπε σωστά το μέλλον, κανείς ποτέ δεν πίστευε στην αλήθεια των λόγων της. Τη χαρακτήριζαν τρελή, ψεύτρα, προδότρια.

Στο έργο «Κασσάνδρα Έκστασις» η μορφή της Κασσάνδρας ζει και εκφράζεται μέσα από μια σύγχρονη γυναίκα και τον τρόπο που αυτή προσπαθεί να επιβιώσει στο σύγχρονο κόσμο. Ακόμα και σήμερα, όταν μία γυναίκα έχει ένα διαφορετικό όραμα για τη ζωή, αντίθετο στους καθιερωμένους κανόνες και τρόπους συμπεριφοράς, υποβάλλεται σε κάθε είδους χειραγώγηση, ώστε να γίνει «φυσιολογική».

Η παράσταση επιχειρεί να αποτυπώσει την ψυχική πορεία μίας τέτοιας γυναίκας, που αγωνίζεται να ελευθερωθεί από την τυραννία της κοινωνίας και της οικογένειας, να περάσει από την άρνηση της ζωής και του έρωτα στην αποδοχή τους καινα μιλήσει με τη δική της αληθινή φωνή.

Έντονη σωματική έκφραση, εναλλαγές ποίησης και πρόζας, σε ένα θέατρο που ζητά να φωτίσει την πολυπλοκότητα της αλήθειας του ανθρώπου και να αποκαλύψει το μυστικό και υπόγειο ποτάμι που συνδέει το σύγχρονο άνθρωπο με τις αρχαίες μυθικές πηγές του.

Το έργο ανήκει στη σειρά μονολόγων «Αρχαίοι Καθρέφτες-Σύγχρονες Φωνές» του ίδιου συγγραφέα, σε μια προσπάθεια προσέγγισης διαφορετικών γυναικείων μορφών της αρχαιότητας με σύγχρονο τρόπο. Εξελίχθηκε στα πλαίσια της ομάδας θεατρικής έρευνας MadDam Thearte Ensemble στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τις ομάδες Lethal & Le ContreCourant στον Καναδά.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία-Συγγραφή-Φωτισμοί: Ryszard Nieoczym

Μετάφραση: Αγγελική Χαρίσκου

Ερμηνεία: Άννα Γριβάκου

Σκηνικά - Κοστούμια: Σύνθια Γεροαθανασίου

Σκηνικές Κατασκευές : Στέφανος Ασπρίδης

Μουσική Σύνθεση: Λόλα Τότσιου

Μουσική Εκτέλεση

Βιολί : Κυριάκος Γκουβέντας

Σαξόφωνο: Θεόφιλος Σωτηριάδης

Πιάνo: Λόλα Τότσιου

Κρουστά: Θάνος Kαζαντζής

Η ηχογράφηση της μουσικής έγινε στο στούντιο "polytropon" με ηχολήπτη το Θάνο Καζαντζή

Οι τελικές πρόβες της παράστασης έγιναν στον Πολυχώρο της Ερμού στη Θεσσαλονίκη

Παραγωγή: MadDam Theatre Ensemble

σε συνεργασία με Lethal (Toronto) / Contre Courant (Quebec)

Info

Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά,Θεσσαλονικη

Διάρκεια παραστάσεων: 2-17 Φεβρουαρίου 2013

Ημέρες και ώρες: Πρεμιέρα 2/2 στις 20.00

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00

Τετάρτη 6 &13 Φεβρουαρίου παραστάσεις για αγγλόφωνο κοινό

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ ολόκληρο, 10 ευρώ φοιτητικό/ανέργων , 5 ευρώ ατέλειες

Κρατήσεις Θέσεων: 2310 423925Πηγή: thestival.gr