Στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινηματογράφου στο Βουκουρέστι προσανατολίζεται το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού σε συνεργασία φορείς και εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα με τη ρουμανική βιομηχανία κινηματογράφου.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινηματογράφου θα παρέχει πληροφόρηση, θα διευκολύνει την ανταλλαγή ιδεών, θα οργανώνει φεστιβάλ και θα συμμετέχει στην παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Στόχος του θα είναι η στήριξη της κινηματογραφικής παραγωγής στην Ευρώπη και παγκοσμίως και τα σχέδια που θα υλοποιεί θα χρηματοδοτούνται από συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού ζητά την ολοκλήρωση του νόμου για την κινηματογραφία, ώστε να προωθηθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής. Για το σκοπό αυτό, το Ινστιτούτο θα συνεργαστεί με το υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και με ειδικές επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής. 

Η ρουμανική κινηματογραφική βιομηχανία χρειάζεται ισχυρή και μακρόχρονη στήριξη και αξίζει να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τσεχία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ρουμανικού Ινστιτούτου Πολιτισμού.

«Η Ρουμανία είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν έχει αποτελεσματικό σύστημα κινήτρων για επενδύσεις στην παραγωγή ταινιών. Οι φορολογικές διευκολύνσεις που παρέχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην κινηματογραφική βιομηχανία έχουν επίσης το ρόλο της προώθησης του τοπικού πολιτισμού, των πολιτιστικών και ιστορικών αξιών της κάθε χώρας (μνημεία, πόλεις, τουριστικά αξιοθέατα κ.ά.)», σύμφωνα με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού.