Ο Δημήτρης Λιγνάδης διασκευάζει και σκηνοθετεί το έμμετρο αφηγηματικό έπος που κληροδοτήθηκε και τραγουδήθηκε από γενιά σε γενιά από το 14ο αιώνα μέχρι σήμερα κι εξιστορεί τα ηρωικά κατορθώματά του Διγενή Ακρίτα, φύλακα τον συνόρων.
Ο λόγος αναπλάθεται σκηνικά σε μια ερευνητική παράσταση, η οποία όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Λιγνάδης: «Θα μπορούσε να ονομάζεται «Η διαλεκτική μιας διάλεξης». Όχι μόνο επειδή αρέσκομαι στο λόγο και στα… παίγνιά του. Όχι μόνο επειδή ο χώρος στον οποίο ανεβαίνει (Αίθουσα Εκδηλώσεων) υποβάλλει την ατμόσφαιρα μιας διάλεξης κι επιβάλλει ένα φιλολογικό χαρακτήρα. Αλλά κι επειδή θεωρώ το αντι-κείμενο (στην περίπτωσή μας τη διαχρονική ιστορία του Διγενή Ακρίτα) αναπόδραστα δεμένο με τα υπο-κείμενα (τις σύγχρονες ιστορίες των ρόλων) που το ενσαρκώνουν.

Αυτός ο μαθηματικός «λόγος» τού «εκεί» και του «τότε» σε σχέση με το «εδώ» και το «σήμερα» είναι ο κυριότερος… λόγος για τον οποίο κρατήσαμε στην παρουσίασή μας ανοιχτό το διάλογο του «Διγενή» με την Α-γενή σημερινή μας πραγματικότητα».

Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Γαλάτης, Χαρά Ιωάννου, Βασίλης Καραμπούλας, Ιωάννα Κολλιοπούλου κ.ά. (πρεμιέρα 14/2).