Το τελευταίο θεατρικό έργο του Αλέκου Σακελλάριου: «Σύντροφε Μεγαλειότατε...» (Χαρίλαος ο Β’) που γράφτηκε τη δεκαετία του '70, θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Φεβρουαρίου στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χίου.
Το έργο διασκευάστηκε για να προσαρμοστεί στην εποχή μας, διατηρώντας ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά του, νοτισμένο από στοιχεία που θυμίζουν αριστοφανική αρχαία κωμωδία, με έντονα τα στοιχεία της πολιτικής σάτιρας και παρωδίας.  

Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία και τη διαφθορά. Η κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού και του ξεπεσμού των πολιτικών, θυμίζουν τη λοιδορία αναίσχυντων πολιτικών τακτικών που γνωρίσαμε από τους Ιππής (424 πχ), ή ακόμη και από τους «Χαλασοχώρηδες» του Παπαδιαμάντη, γεννώντας στο θεατή προβληματισμό που αφορά στη δική του αποκλειστική ευθύνη… την απορρέουσα από τις ατυχείς του επιλογές σε καταστροφικές πολιτικές και σε ανίκανα πολιτικά πρόσωπα.

Και ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, το γέλιο που προκαλεί η -δήθεν- αθωότητά τους, οι ψεύτικοι έρωτες και η γύμνια τους, το συγκεκριμένο έργο δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, γιατί στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στο θεατή για επεξεργασία.

Σκηνοθεσία και διασκευή κειμένου: Γιάννης Ζαφείρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Πολύζου
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Ξεκούκης, Γιώργος Ματαράγκας, Γιώργος Παυλιδάκης, Πέτρος Πέτρου
Συμμετέχουν οι:  Δήμητρα Μασούρα, Σταύρος Σπυράκης, Μαρία Ζαννίκου


TAGS