Επιβεβαιώνοντας όσους θεωρούσαν πως το φετινό 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου είχε έντονο άρωμα «πρώην Ανατολικής Ευρώπης», η Χρυσή Άρκτος απονεμήθηκε στον ρουμάνο σκηνοθέτη Καλίν Πέτερ Νέτσερ και την ταινία του «Child’s Pose».

Η δε ασημένια, σε μια ταινία από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με θέμα έναν συλλέκτη σκραπ και πρωταγωνιστή έναν πραγματικό άνεργο Ρομά, ο οποίος απέσπασε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας! Η βραβευμένη ταινία του Νέτσερ, ισορροπώντας μεταξύ δράματος και κωμωδίας, δίνει στην πρωταγωνίστριά της, Λουμινίτα Γκεοργκίου, την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό πορτρέτο μιας μεσήλικης αυταρχικής μητέρας, η οποία βρίσκει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει όλα τα κοινωνικά «κονέ» της και να επανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του ενήλικου γιού της, όταν εκείνος βρίσκεται κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία λόγω επικίνδυνης οδήγησης.

Τα υπόλοιπα βραβεία της διοργάνωσης είχαν ως εξής:   

• Ασημένια Άρκτος, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «An Episode in the Life of an Iron Picker» (Ένα επεισόδιο στη ζωή ενός μεταλλοσυλλέκτη) του Ντάνις Τάνοβιτς από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη (συμπαραγωγή με Γαλλία και Σλοβενία)
• Καλύτερος σκηνοθέτης: Ο Αμερικανός Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν για την ταινία του «Prince Avalanche»
 Καλύτερη ηθοποιός: Η Χιλιανή Παουλίνα Γκαρσία για την ερμηνεία της στην ταινία «Gloria» (συμπαραγωγή Χιλής/ Ισπανίας)
• Καλύτερος ηθοποιός: Ο Βόσνιος Ναζίφ Μούγιτς για την ερμηνεία του στο «An Episode in the Life of an Iron Picker»
• Καλύτερο σενάριο: Ο Ιρανός Τζαφάρ Παναχί για την ταινία του «Closed Curtain»
• Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης: Ο Αυστραλός Κιμ Μόρντοντ για την ταινία του «The Rocket»
• Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: «Fugue» του Γάλλου Ζαν-Μπερτράν Μαρλάν


Πηγή: tospirto.net