Το μυθιστόρημα «Μέσα από παλιό καθρέφτη» είναι το νέο βιβλίο του Σπύρου Λαμπρίδη, το τρίτο κατά σειρά, από τις εκδόσεις «Δίαυλος».
Ο Δημήτρης Βερωτής βιώνει την οδυνηρή κρίση στην Ελλάδα όπως όλοι, ή μάλλον κάπως καλύτερα. Πενηντάρης πετυχημένος δικηγόρος από καλή οικογένεια και με γερή προίκα, τον έχει τον τρόπο του. Επιπλέον κληρονομεί αναπάντεχα από κάποιο θείο ένα… παλαιοπωλείο! Άραγε, θα του αποφέρει τούτη η απρόσμενη κληρονομιά κάποια έσοδα ή μήπως αντίθετα τον μπλέξει σε περιπέτειες που θα τον συγκλονίσουν και θα ανατρέψουν άρδην τη βολεμένη του ζωή;

Το σκάλισμα στους θησαυρούς του παλαιοπωλείου αλλά και οι μαρτυρίες των φίλων του θείου-παλαιοπώλη θα οδηγήσουν τον Βερωτή σε μια επώδυνη βουτιά στο παρελθόν της οικογένειάς του και στην ταραγμένη νεότερη Ιστορία του τόπου.

Σαν αποτέλεσμα, θα αναδυθεί εφιαλτικά ένα δράμα που αντικατοπτρίζει την τραγωδία του ευρύτερου εθνικού μας «παλαιοπωλείου», του οποίου αποτελούμε ασήμαντα εκθέματα προς πώληση ή ακόμα και προς εξαφάνιση, μέσα από τη ραγδαία καθημερινή απαξίωση των πάντων.

Αλήθεια, ποιος είναι τελικά ο Δημήτρης Βερωτής και ποιοι όλοι εμείς;

Ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στη μουντή Θεσσαλονίκη του τέλους της δεκαετίας του πενήντα. Ζώντας από παιδί τη μετεμφυλιακή κατήφεια και φοβία, αλλά και τις αναπόφευκτες στερήσεις της δεκαετίας του εξήντα, αποφάσισε να αναζητήσει ευρύτερους ορίζοντες πέρα από τη στενή ελληνοκεντρική θεώρηση των πραγμάτων.

Τον τράβηξε γρήγορα η «μυθική», τουλάχιστον στα μάτια ενός έφηβου του εβδομήντα, διεθνής ζωή του διπλωμάτη. Μέσα από το Υπουργείο Εξωτερικών ρίχτηκε σε μια σειρά από, αν όχι «μυθικές», σίγουρα μυθιστορηματικές περιπέτειες: Ισραήλ, Σκόπια, Βρυξέλλες και Γενεύη, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, δυο πολεμικές αναμετρήσεις και ατέλειωτες σκληρές διαπραγματεύσεις, ακόμα και η ενεργός συμμετοχή του στην οργάνωση της Ολυμπιάδας της Αθήνας, αποτέλεσαν κομβικά σημεία μιας ταραχώδους πορείας στον χρόνο. Μιας ζωής χωρίς άδειες στιγμές, κάτι σαν συναρπαστικό και συνάμα αγχωτικό παραμύθι.

Ο συγγραφέας, Σπύρος Λαμπρίδης, που είναι  διευθυντής στο διπλωματικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών και στις 28 Φεβρουαρίου θα αναλάβει πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ,  γεννήθηκε στη μουντή Θεσσαλονίκη του τέλους της δεκαετίας του πενήντα. 

Οι εμπειρίες του τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων. Το «Μέσα από παλιό καθρέφτη» είναι το τρίτο του βιβλίο. Προηγήθηκαν, το 2008 «Οι Δράκοι», και το 2010 η «Στροφή πριν το τέλος».