Δέκα νεαροί μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν κάθε Δευτέρα παρουσιάζουν τους «Πέρσες» του Αισχύλου.
Οι Ελληνίδες «δασκάλες» τους, οι Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου και Δάφνη Καλαφάτη, δουλεύοντας την τραγωδία στην ελληνική γλώσσα τους ζητούν  τα δικά τους βιογραφικά στοιχεία να «περάσουν» ελεύθερα  στο κείμενο. 

Αυτό  που επιχειρείται στους χώρους του θεάτρου «Συνεργείο», στο πολυπολιτισμικό Μεταξουργείο, έχει ισχυρή βάση, μιας και η ομάδα έχει ήδη παρουσιάσει στο παρελθόν -πάντα στα ελληνικά- τρεις θεατρικές παραστάσεις στο «Συνεργείο» και στο δημόσιο χώρο (στην πλατεία Αυδή).

«Στην αρχή δουλέψαμε κείμενα βγαλμένα από τις ιστορίες των παιδιών. Κάναμε υλικό θεατρικό την περιπέτειά τους, το ταξίδι τους» λέει η Γιολάντα Μαρκοπούλου. «Φέτος προχωράμε δουλεύοντας τους "Πέρσες"». Είναι μια από τις σπάνιες φορές που ανεβαίνει αρχαίο δράμα μόνο από μετανάστες. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα. «Γιατί ανακαλύπτουν, δουλεύοντας το έργο, συμπτώσεις και ομοιότητες της ιστορίας των "Περσών" με τις δικές τους ιστορίες. Είναι και αυτοί ξένοι σε μια χώρα και πολεμάνε για να ζήσουν μακριά από την πατρίδα τους».

πηγή: onlytheater.gr