Το έργο «The Pillowman» έχει ως βασικό του θέμα την παιδική κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία σε όλες τις μορφές της. Τα πρόσωπα ξεπροβάλλουν ορμητικά, σαν ρεύμα που παρασύρει τα πάντα μαζί του. Συγκρούονται μέσα στον ανεμοστρόβιλο των ιδεών τους. Μέσα από αυτές τις εκρήξεις φωτίζεται η βία, η παιδική κακοποίηση μέσα από την οικογένεια, σαν «εκπαιδευτικό αγαθό», ο πόθος για εξουσία και ιδιοκτησία.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Royal National Theatre της Αγγλίας το 2003. Δύο χρόνια αργότερα, το 2005, παρουσιάστηκε στο Broadway στο Booth Theatre. Έκτοτε η παράσταση έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 14 χώρες και έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις. 

 

Ο ίδιος ο Μακ Ντόνα έχει δηλώσει ότι πρόκειται για το τελευταίο θεατρικό έργο που συγγράφει, καθώς σκοπεύει πλέον να ασχοληθεί με την πρώτη του αγάπη, τον κινηματογράφο.

 

Η παραγωγή και η μετάφραση είναι της θεατρικής ομάδας «Παράβαση», η σκηνοθεσία του Θοδωρή Κυριακού, η μουσική επιμέλεια του Βασίλη Παπαθεοχάρη, τα σκηνικά και τα κουστούμια της Ελένης Καραμέρου