Το «Όταν σβήνουν τα φώτα» δεν είναι ένας απλός θεατρικός μονόλογος. Είναι μία καταγγελία θεμάτων ταμπού που όλοι γνωρίζουμε αλλά λίγοι τολμάμε να συζητήσουμε ανοιχτά ή ακόμα και να σκεφτούμε.

Μπροστά στα μάτια μας αποκαλύπτονται μεγάλες αλήθειες. Άλλοτε τρυφερές και συγκινητικές και άλλοτε σκληρές και επώδυνες.
 
Η λαχτάρα ενός μικρού κοριτσιού που ξέρει από μικρό τον δρόμο για τον οποίον προορίζεται αλλά δεν έχει καμία στήριξη από την οικογένειά του, γιατί όπως οι περισσότεροι γονείς έτσι και οι δικοί του θεωρούν πως εκείνοι είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα το καλύτερο για το μέλλον του. Η λαχτάρα να αγγίξει το όνειρο σε συνδυασμό με την έλλειψη  στήριξης και κατανόησης από το οικογενειακό της περιβάλλον την κάνει ευάλωτη, βορρά στα νύχια του πρώτου επιτήδειου.
 
Μπροστά στα μάτια του θεατή αποκαλύπτονται τα βαθύτερα σημάδια ενός βιασμού. Τα σημάδια της ψυχής που όσος καιρός και να περάσει δεν θα επουλωθούν ποτέ. Φανερώνονται όλα απροκάλυπτα μαζί με κάποιες από τις επιπτώσεις τους.
Κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, βουλιμία είναι κάποια από τα γεννήματα αυτής της ανίερης συνουσίας που οδηγούν στο ξεγύμνωμα μίας άλλης σκληρής αλήθειας.
 
Του ρατσισμού που βιώνουν ακόμα και σήμερα οι υπέρβαροι άνθρωποι. Της έλλειψης ισάξιων ευκαιριών με βάση την εξωτερική εμφάνιση αντί των προσόντων και του μυαλού.


Η πρωταγωνίστρια καταρρακώνεται, χάνεται στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού της με μόνη της συντροφιά τις αγαπημένες της ηρωίδες. Ηλέκτρα, Αγαύη, Μήδεια, Αντιγόνη, Ανδρομάχη. Βιώνει μαζί τους την δική της σύγχρονη τραγωδία και όπως αυτές στο τέλος λυτρώνεται μέσα από την αναμενόμενη - σύμφωνα με τι τρίπτυχο της αρχαίας τραγωδίας - κάθαρση.

Φιλική συμμετοχή: Γιώργος Κιμούλης

Το «Όταν σβήνουν τα φώτα» είναι ένα βιβλίο της Τζένης Κοσμίδου, το οποίο μεταφέρεται θεατρικά και παρουσιάζεται για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Vault.

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, η οποία προλογίζει το συγκεκριμένο συγγραφικό έργο γράφει χαρακτηριστικά:

Το να μπορείς να γράψεις αυτό που για δευτερόλεπτα περνάει από το μυαλό σου σε ένα φύλο χαρτί είναι πιο δύσκολο και από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Ένας Συγγραφέας είναι όπως ο καρδιοχειρουργός. Λεπτές επεμβάσεις και πολλές ώρες με ένα νυστέρι στο χέρι. Πολλές ώρες με έναν συγγραφέα με μόνη του παρέα την πένα του και το χαρτί.

Ο δρόμος δύσβατος στου μυαλού τα μονοπάτια. Άλλος πάει γρήγορα, άλλος την διαδρομή απολαμβάνει και άλλος φτάνει στον προορισμό του με ωτοστόπ. Ο κάθε συγγραφέας ακολουθεί τον δικό του δρόμο για να φτάσει στον προορισμό του, την επιτυχία.
Γρήγορος, ευρηματικός, σύγχρονος, ουσιαστικός αντικειμενικός και ονειρεμένος είναι ο τρόπος γραφής που στο δικό μου μυαλό τις βόλτες κάνει.

Η Τζένη Κοσμίδου είναι ο καπετάνιος των ονείρων μου και οδηγεί το δικό της συγγραφικό άρμα με τέχνη και έρωτα περιβάλλοντας μας με το μέλι των αισθήσεων και των ονείρων.
Η γραφή της είναι σαν ένα μωρό που μαζί σου μεγαλώνει και μαζί του μεγαλώνεις και εσύ. Είναι η γραφή για όλες τις ηλικίες και κυρίως για όσους το πριν δεν κατάλαβαν.

Είναι χαρά και τιμή μου τέτοιο νέο αίμα να στηρίζω. Είναι το ρέζους αρνητικό των γνώσεων μας στις φλέβες.
Τζένη μην σταματήσεις τέτοια έργα συχνά να μας προσφέρεις. Οι κενές σελίδες εσένα φωνάζουν με μία και μόνο φράση «Γράψε. Γράψε πάνω μας!»

Το θέμα αυτού του βιβλίου είναι αληθινά ιδιαίτερο και λίγοι άνθρωποι θα είχαν το θάρρος να το θίξουν. Χειροκροτώ την προσπάθεια αυτή και ελπίζω για πολλά χρόνια ακόμα να παρουσιάζουμε τέτοιες ιδιαίτερες δουλειές.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πρεμιέρα:  Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19:15
Παραστάσεις:  Δευτέρα - Τρίτη στις 19:15  έως Τρίτη 2 Απριλίου
Γενική Είσοδος: 10  Ευρώ
Θέατρο Vault  
Μελενίκου 26
Βοτανικός
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 211-2269824, 6945-983264, 213-0356472