Μια παράσταση που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα και τη Μαίρη Ραζή στον ομώνυμο ρόλο της Ρόζας Εσκενάζυ σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.

Λίγα λόγια για το έργο


Η «Ρόζα» συνδέει το χθες με το σήμερα, αναζωπυρώνει μνήμες και εναλλάσσει τη συγκίνηση με τη χαρά, το τραγούδι με το λόγο. Η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη γίνεται συνδετικός κρίκος των εποχών, των εικόνων, αφήνοντας όμως την κυρίαρχη θέση στο ρεμπέτικο που ζωντανεύει μέσα από την εκφραστική και γεμάτη συναίσθημα φωνή της Μαίρης Ραζή. 

 

Κάθε φορά οι αντιδράσεις του κοινού είναι συγκινητικές έχοντας αποκομίσει άγνωστες πτυχές της ζωή ενός θρύλου του ρεμπέτικου τραγουδιού, της Ρόζας! Η Ρόζα Εσκενάζυ μπήκε στο πάνθεον των μεγαλύτερων φωνών που έβγαλε η Ελλάδα. Χαρακτηρίστηκε ως «Η μεγάλη κυρία» του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Παναγιώτης Μέντης με την άρτια γραφή του παρουσιάζει σκηνές που διαδέχονται αβίαστα η μία την άλλη και καταστάσεις που ξαφνιάζουν ευχάριστα τον θεατή. Η Ρόζα είναι μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, χειραφετημένη γυναίκα που έζησε 97 χρόνια. Ένα ατίθασο πλάσμα, αντράκι στη συμπεριφορά, ένας μύθος με ταραχώδη ζωή.

 

Η «Ρόζα» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπήρξε σημαντικός σταθμός στην καριέρα αλλά και στην ίδια τη ζωή της. Εκεί άλλαξε το όνομα της από Σάρα Σκινάζυ και το έκανε Ρόζα Εσκενάζυ. Στη Θεσσαλονίκη άρχισε να μαθαίνει ελληνικά. Στη Θεσσαλονίκη πιάσανε τους γονείς και τ’ αδέρφια της οι Γερμανοί. Σαλονικιός ήταν ο άντρας που ερωτεύτηκε και που μαζί του έπιασε το παιδί της. Η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στη Θεσσαλονίκη.

 

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται με συνοδεία πιάνου γνωστά τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας «Το χαρικλάκι», «Δημητρούλα», «Η γκαρσόνα», «Του Μάνθου ο τεκές», « Γιατί φουμάρω κοκαΐνη», «Μπαμπέσα» και πολλά καινούργια τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, γραμμένα ειδικά για την παράσταση.