Η Κατερίνα Ευαγγελάτου παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης ένα από τα κορυφαία έργα του αμερικανού συγγραφέα Τέννεση Ουΐλλιαμς.
Μάνα-γιος-κόρη. Τρεις εγκλωβισμένοι άνθρωποι που καταφεύγουν στην ψευδαίσθηση και το όνειρο προκειμένου να αποφύγουν την πραγματικότητα. Το έργο εκτυλίσσεται μέσα από τις αναμνήσεις του γιου, του Τομ. Ζει με τη μητέρα του Αμάντα, μια γυναίκα που έχει εμμονή με τα παιδιά της και τα νεανικά της χρόνια, και την αδελφή του Λώρα που είναι ανάπηρη και επιλέγει να ζει συντροφιά με τη συλλογή της από γυάλινα ζωάκια προκειμένου να μην αντιμετωπίσει την πραγματική ζωή.

Την εύθραυστη ισορροπία αυτού του τρίο σπάει ένα τέταρτο πρόσωπο, ο Τζιμ που εισβάλλει για λίγο στη ζωή τους φέρνοντας τα πάνω κάτω.

Το έργο που καθιέρωσε τον Τέννεση Ουΐλλιαμς ως έναν από τους σημαντικότερους δραματουργούς του 20ού αιώνα ανεβαίνει, 100 χρόνια μετά από τη γέννηση του συγγραφέα, με νέα ματιά. Στην παράσταση που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου υπάρχουν βιντεοπροβολές –κάτι που ήθελε και ο συγγραφέας με την έννοια της προβολής εικόνων, τότε, και λεζαντών και που δεν μπόρεσε να γίνει στο πρώτο ανέβασμα του έργου το 1944 – ενώ χρησιμοποιούνται και μικρά αποσπάσματα από παλαιότερα σχεδιάσματα του συγγραφέα για το έργο, καθώς και από το διήγημα «Πορτρέτο κοριτσιού σε γυαλί», γραμμένο το 1943, που αποτελεί επίσης προσχέδιο για τον «Γυάλινο Κόσμο».

Ο Ουΐλλιαμς είχε στα έργα του αποκηρύξει το ρεαλισμό πιστεύοντας ότι «Η Αλήθεια, η Ζωή, η Πραγματικότητα είναι κάτι οργανικό, κάτι το οποίο η ποιητική φαντασία μπορεί να αποδώσει σε βάθος ή να υποδηλώσει μόνο μεταμορφώνοντας το, μεταλλάσσοντας το σε άλλες φόρμες κι όχι απλώς αντιγράφοντας την καθημερινή όψη του».

Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Νίνου

ΑΥΛΑΙΑ (Θεσσαλονίκη), 

πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή), Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310-237700
Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Μέχρι 10 Μαρτίου 2013