Ήρωας της γαλλικής αντίστασης, διανοούμενος, επιζήσας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, συγγραφέας του μανιφέστου «Αγανακτήστε», ο γάλλος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Στεφάν Εσέλ, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη το βράδυ, σε ηλικία 95 ετών.
Από τους πρωτεργάτες της γαλλικής αντίστασης εναντίον των ναζί, ο εβραϊκής καταγωγής Εσέλ, ο οποίος γνώρισε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του, το 2010, γνώρισε μια νέα και αναπάντεχη φήμη χάρη στο 32 σελίδων μανιφέστο του «Αγανακτήστε!» το οποίο αποτέλεσε μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο και έγινε μια από τις πηγές έμπνευσης του κινήματος των «Αγανακτισμένων» στην Ισπανία.

Στο μικροσκοπικό αυτό βιβλίο ο Εσέλ καλούσε τους πολίτες και ειδικά τους νέους να εξεγερθούν ειρηνικά εναντίον των, κατά την κρίση του, τεσσάρων μεγάλων πληγών της σύγχρονης ανθρωπότητας: της κοινωνικής αδικίας, της δικτατορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου, της καταπίεσης των μειονοτήτων και της οικολογικής καταστροφής.

Ο Στεφάν Εσέλ γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1917 και η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1924. Ο εβραίος πατέρας του μετέφραζε τον Προυστ στα γερμανικά μαζί με τον φίλο του τον Βάλτερ Μπένγιαμιν. Η αντιστασιακή δράση του θα οδηγήσει τον Στεφάν στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ. Θα γλιτώσει μάλιστα την εκτέλεση, ανταλλάσσοντας την ταυτότητά του με εκείνη ενός Γάλλου που είχε πεθάνει από τύφο στο στρατόπεδο.

Συμμετείχε στη Γαλλική Αντίσταση και σαν πράκτορας στην BCRA (Bureau Central de Renseignements et d'Action). Έχει διατελέσει Διπλωμάτης και Πρέσβης.