Ξεκίνησε την Παρασκευή η τριήμερη εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: Η Ελληνική Γλώσσα, χθες, σήμερα, αύριο στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής, της στρατιωτικής και της πνευματικής ηγεσίας.
Η εκδήλωση οργανώνεται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της «Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς» και σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρός της.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, αναφέρθηκε στη «λεξιπενία που υπάρχει στις μέρες μας» και στην «κακοποίηση που υφίσταται η ελληνική γλώσσα» τονίζοντας: «Όσο ζει μία γλώσσα, ζει και το έθνος που τη μιλά. Η γλώσσα είναι το ύψιστο αγαθό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι: «πατρίδα μου είναι η γλώσσα μου. Δεν πρόκειται να φτωχύνουμε ποτέ, όσο μιλάμε και όσο γράφουμε ελληνικά και θα είμαστε πάντα ελεύθεροι».

«Η υποδούλωση ενός λαού ξεκινάει από τη γλωσσική του αλλοτρίωση» είπε ο Παναγιώτης Σγουρίδης και πρότεινε να αρχίσει να διδάσκεται η αρχαία ελληνική γλώσσα, όχι ως μία νεκρή γλώσσα, αλλά ως ζωντανή γλώσσα.

Ο επίτιμος πρόεδρος της «Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς» (ΕΓΚ), ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην φθίνουσα πορεία της ελληνικής γλώσσας τα τελευταία χρόνια και είπε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τη γλώσσα μας, διαφορετικά σε λίγα χρόνια οι κάτοικοι της χώρας μας δεν θα μιλούν την ελληνική».

Για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας στα βάθη των αιώνων μίλησε ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών F. Ronriguez Adrados, ο οποίος είπε ότι η ελληνική γλώσσα έχει βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες τις οποίες χαρακτήρισε «κρυφοελληνικές».

Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιείται έκθεση σπάνιων βιβλίων για την ελληνική γλώσσα (1476-1900) από τη «Βιβλιοθήκη Γεωργίου Δολιανίτη», πρώην γενικού γραμματέα της «Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς», της οποίας τα εγκαίνια έγιναν απόψε.

Η εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς άλλων δράσεων, που οργανώθηκαν από την «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» και έχουν στόχο να αφυπνίσουν την ελληνική κοινωνία και να προβάλουν την εθνική και παγκόσμια σημασία της ελληνικής γλώσσας.