Σε ηλικία 70 ετών πέθανε ο Γάλλος σκηνοθέτης και ιδρυτής του Grand Magic Circus Ζερόμ Σαβαρί, ένας πιστός του λαϊκού θεάτρου και πολιτισμού. Γεννημένος στο Μπουένος Άιρες, έφυγε σε νεαρή ηλικία για το Παρίσι και, μετά τις σπουδές του στην Ecole des Arts Decoratifs, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε στους κύκλους των μπίτνικ και της τζαζ.
Eπιστρέφοντας στη Γαλλία δούλεψε σαν δημιουργός κόμικ, στο ίδιο περιοδικό με τον Κοπί. Το 1965 ίδρυσε τον «Θίασο Ζερόμ Σαβαρί», που εξελίχθηκε στο «Le Grand Magic Circus» και τελικά μετονομάστηκε σε «Le Grand Magic Circus και τα θλιμμένα ζώα του»...

Τον Ιούνιο του 1988 ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου του Σαγιό, στο Παρίσι, όπου ανέβασε τα έργα Ντ' Αρτανιάν (1988), Οι αγροίκοι (1992) και Pierre Dac, mon maitre 63 (1994). Οι σκηνοθεσίες κλασικών έργων που ανέβασε υπήρξαν πρωτοποριακές, το ίδιο και τα μιούζικαλ, όπως το Καμπαρέ (1987), ενώ δεν δίστασε να διασκευάσει για το θέατρο τον Αστερίξ των Γκοσινί-Ουντερζό και τον Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες του Ιουλίου Βερν.

πηγή: onlytheater.gr