Σήμερα Τρίτη 12/3 ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση οι υποψηφιότητες για τα φετινά της βραβεία. Ανάμεσα στις 17 ταινίες μυθοπλασίας που κατατέθηκαν στην Ακαδημία ξεχώρισαν δυο φιλμ με διαφορετικό περιεχόμενο και ύφος.
Πιο συγκεκριμένα, το 
«J.A.C.E.» το «πειραγμένο», αλμοδοβαρικής αισθητικής μελόδραμα του Μενέλαου Καραμαγγιώλη συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες –11 στο σύνολο. Σε κοντινή απόσταση με 9 υποψηφιότητες βρίσκεται «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, μια ρεαλιστική καταγραφή της κρίσης μέσα από τα μάτια μιας 14χρονης κοπέλας, η οποία μάλιστα βρέθηκε στην πρόσφατη Μπερλινάλε. Η ταινία «Το Αγόρι Τρώει Το Φαγητό Του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, το τολμηρό κινηματογραφικό πορτραίτο ενός νέου που προσπαθεί να επιβιώσει στην Ελλάδα του σήμερα συγκέντρωσε 5 υποψηφιότητες.

Πέντε βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα διεκδικήσει και το αλληγορικό δράμα 
«L» του Μπάμπη Μακρίδη, το οποίο όμως δεν κατάφερε να μπει στην πεντάδα των καλύτερων ταινιών της χρονιάς. Τέλος, τέσσερις υποψηφιότητες μάζεψε και το «Αν…» το «διπλό» ερωτικό δράμα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που έσπασε φέτος τα ταμεία, κόβοντας περισσότερα από 500.000 εισιτήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το νέο-νουάρ «Μπιγκ Χιτ» του Κάρολου Ζωναρά έφτασε τις τρεις υποψηφιότητες, όπως και οι ταινίες «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου και «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους.

Στις εκπλήξεις των φετινών βραβείων καταγράφεται η παρουσία των 
«11 Συναντήσεων με τον Πατέρα Μου» του Νίκου Κορνήλιου στις υποψηφιότητες για τις καλύτερες ταινίες της σεζόν. Η απονομή των βραβείων θα γίνει την Τρίτη 2 Απριλίου 2013 στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Στη φετινή ψηφοφορία έλαβαν μέρος φέτος 107 από τα συνολικά 240 μέλη της Ακαδημίας.

πηγή: athinorama.gr