Το Σάββατο, στις 19:30, στην πόλη της Ζακύνθου, θα πραγματοποιηθεί ο βενετσιάνικος γάμος, ένα δρώμενο που έχει τις ρίζες του στον 16ο αιώνα, την εποχή που οι Βενετσιάνοι είχαν καταλάβει το νησί, όπως και όλα τα Επτάνησα.
Οι εντυπωσιακές φορεσιές των «κατακτητών» και οι μεγαλειώδεις πομπές στους γάμους τους, δεν μπορούσαν να μην μείνουν στο πέρασμα των χρόνων στη συλλογική μνήμη των Επτανήσιων. Αναπαρίστανται, ακόμα και σήμερα, πέντε αιώνες μετά, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς.

Η πομπή του βενετσιάνικου γάμου, με σαλπιγκτές, τοξότες και κοστούμια εποχής, διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης και καταλήγει στην Πλατεία Αγ. Μάρκου, όπου εκεί εκτυλίσσεται το δρώμενο. Στην πομπή συμμετέχουν σχήματα από την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο με παραδοσιακά τους κοστούμια.

Στη συνέχεια, με τις απαραίτητες τιμές, γίνεται η τελετή του γάμου, παρουσία του Νοδάρου (συμβολαιογράφου). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλειώδης πομπή του γάμου ανοίγει με τυμπανιστές και σημαιοφόρους. Ακολουθούν οι νεόνυμφοι και οι κοντινοί συγγενείς τους.

Η νόνα (γιαγιά) μεταφέρεται μέσα σε λεντίκα (κλειστό φορείο, εξαιρετικής τέχνης, μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς), ενώ ακολουθούν τα σεντούκια της νύφης με τα προικιά. Την πομπή πλαισιώνουν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι φορούν ακριβή αντίγραφα στολών του 16ου αιώνα, ενώ κορίτσια κρατούν κάνιστρα με ροδοπέταλα και μπομπονιέρες. Ακολουθεί το γαμήλιο γλέντι, με αναγεννησιακούς χορούς και πολλά τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, όπως είναι τα ζαχαροκούκα (κουφέτα), ορτζάδες (σουμάδα) και παντόλες (παντεσπάνι).