Τέσσερα σημαδεμένα κομμάτια, τέσσερις διαφορετικοί δρόμοι, βατοί και άβατοι, αιωρούμενοι στην αιώνια πάλη του καλού και του κακού, ανοίγονται στο κάποτε του χρόνου, επιζητώντας την επανένωση μιας ουρανόπετρας.

Συνδυάζοντας την ιστορική  ακρίβεια με τη μυθοπλασία και τα ανθρώπινα πάθη, το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα των μπεστ σέλερ «Ιμαρέτ» και «Άγιοι και δαίμονες», Γιάννη Καλπούζου, με τίτλο «Ουρανόπετρα: Η δωδέκατη γενιά», κυκλοφορεί από εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στην Κύπρο του 1571, ο Γερόλεμος κόβει στα τέσσερα το φυλαχτό που του έσωσε τη ζωή, χαράζει σημάδια σε κάθε κομμάτι και τα μοιράζει στους τέσσερις γιους του, με την ελπίδα κάποτε να ενωθούν ξανά. Δώδεκα γενιές αργότερα, ένας απόγονός του πορεύεται με βάση την προσωπική του θεωρία.

«Έχει δρόμο που ορίζεις την πατημασιά σου και δρόμο, όπου σου την ορίζουν άλλοι. Στοχάσου και διάλεξε σε ποιον θέλεις να πατάς». «Όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος!» αποκρίθηκε.

Μέσα από περιπέτειες, αιώνιους έρωτες, καλό και κακό, νόμιμα άδικο και παράνομα δίκαιο, άγνωστες εποχές μάς τραβούν στα βάθη τους, καθώς πανομοιότυποι κατακτητές με διαφορετικά προσωπεία προδίδουν τα όνειρα και τις ελπίδες των προγόνων μας, σε ένα χθες που καθρεφτίζεται στο σήμερα.

«Τον έζωσε το άστραμμα του θανάτου. Καπνοί, κασμάδες, φτυάρια, ζεμπίλια, δεμάτια μπαμπάκι και τόνοι χώματος υψώθηκαν ωσάν τεράστιος ανθός της ροδιάς. «Θε μου!» πρόλαβε να πει κι όμοιαζε όπως έπεφτε ν’ απλώνει τα χέρια του, θαρρείς και καρτερούσε τον Θεό να τον αρπάξει και να τον απιθώσει παράμερα, απείραχτο κι ολόσωστο».

Ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Καλπούζος έχει γράψει μυθιστορήματα, μία συλλογή διηγημάτων και ποιητικές συλλογές, έχοντας κατακτήσει υποψηφιότητα στη μικρή λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008 με την ποιητική συλλογή «Έρωτας νυν και αεί» και το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το μυθιστόρημά «Ιμαρέτ», το 2009. Έχει γράψει τους στίχους δεκάδων τραγουδιών, που έχουν ερμηνεύσει γνωστοί καλλιτέχνες.

Πηγή: naftemporiki.gr