Με δύο έργα θα υποδεχτούν το αθηναϊκό κοινό τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα της Μόσχας στις 4, 5 και 6 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Badminton: με τα κλασικά "Bolerο" του Μορίς Ραβέλ και "Chopiniana" του Φεντερίκ Σοπέν, σε χορογραφίες των Νικολάι Αντρόσοβ και Μικαέλ Φοκίν αντίστοιχα.

Τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα της Μόσχας συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο του 1994 για τους ερτασμούς των 50 χρόνων επιτυχημένης σκηνικής παρουσίας της μεγάλης πρίμα μπαλαρίνας των Μπολσόι Μάγια Πλισέσκαγια. Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γκεντιμίνας Ταραντά, εξέχοντα χορευτή των Μποσλόι, συνεχίζουν τη ρωσική κληρονομιά, επιλέγοντας αυθεντικά έργα μπαλέτου, δίνοντας κλασικές παραστάσεις.
Το "Bolero", ένας παλιός ισπανικός χορός, που άνθισε προς τέλος του 18ου αιώνα, είναι από τα πιο δημοφιλή έργα παγκοσμίως. Η επινόησή του αποδίδεται στον περίφημο χορευτή Σεμπαστιάν Θερέρο, που τον εμπνεύστηκε και τον παρουσίασε το 1780, μαγεύοντας από την πρώτη στιγμή το κοινό. Η ρυθμική του αγωγή είναι σε τρεις χρόνους. Συνοδεύεται με κιθάρα, με το ρυθμό που δίνεται κυρίως από τις καστανιέτες. Είναι ένας χορός της λαογραφικής παράδοσης, που εισέβαλε με ιδιαίτερη γοητεία στη φιλολογία της όπερας, τη συμφωνική μουσική και τη μουσική δωματίου.
Στον 20ο αιώνα το "Bolero" επανέκτησε μια κυρίαρχη εκφραστική δύναμη στο περίφημο χορογραφικό ποίημα του Μορίς Ραβέλ, που γράφτηκε το 1928. Είναι μια λαμπρή σελίδα στην εργογραφία του, που, αν και συνήθως παίζεται ως συμφωνικό κομμάτι, έχει κεντρίσει ποικιλότροπα τη φαντασία χορογράφων και χορευτών.
Η "Chopiniana" είναι από τα πιο ρομαντικά μπαλέτα, που αποτελεί φόρο τιμής στην εποχή του ρομαντισμού και μας επιτρέπει να θαυμάζουμε εμπνεύσεις και ήθη μιας εποχής που μοιάζει μακρινή. Εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια μας επιτρέπει να θαυμάζουμε τα ιδιαίτερα κελεύσματα του νεαρού ποιητή από τις μούσες του, καθώς και το αστείρευτο διαχρονικό ταλέντο του.