Διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της μουσικής, προτείνουν στο κοινό το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, στο πλαίσιο της νέας σειράς προγραμμάτων υπό τον γενικό τίτλο «Εν λευκώ» του Κύκλου «Μετατροπίες».

Προσκαλούν σημαντικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν τα έργα τους, αλλά και να ερμηνεύσουν ή να σχολιάσουν τις μουσικές, τις οποίες οι ίδιοι επιλέγουν συμμετέχοντας σε ομιλίες που διοργανώνονται πριν από κάθε συναυλία. Συνδετικός κρίκος των επιμέρους συναυλιών είναι η ανάδειξη μιας εναλλακτικής θεματικής και ενός πρωτότυπου τρόπου παρουσίασης γνωστών και άγνωστων έργων.

Πρώτος καλεσμένος ενός τέτοιου προγράμματος «Εν Λευκώ» είναι ο Γιώργος Κουμεντάκης, που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» την ερχόμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.

Για το πρόγραμμα της συναυλίας, ο γνωστός συνθέτης επέλεξε δημιουργίες του Άρβο Περτ, του Γκίγια Καντσέλι και του Χεράρντο ντι Τζούστο. Θα ακουστούν, επίσης, τα έργα του Γιώργου Κουμεντάκη "Typewriter Tune" και «Ισοκράτημα ενός μεσήλικα» σε πρώτη εκτέλεση (παραγγελία του Ο.Μ.Μ.Α.).

Αν και φαινομενικά ετερόκλητα, τα έργα που θα παρουσιαστούν αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι δημιουργοί αφομοιώνουν και μεταλλάσσουν το παραδοσιακό μουσικό υλικό της χώρας καταγωγής τους.

Συμμετέχουν ο πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Θεόδωρου Κερκέζου. Την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Κουντούρης.

Μιάμιση ώρα πριν την έναρξή της συναυλίας, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης θα παρουσιάσει και θα σχολιάσει τα έργα συζητώντας με τους συντελεστές της συναυλίας, τον αρχιμουσικό Γιώργο Κουντούρη, τον πιανίστα Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και τον μουσικολόγο Ηλία Γιαννόπουλο.

Στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται εκδόσεις και ηχογραφήσεις των παρουσιαζόμενων έργων από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης.

Ο κρητικής καταγωγής Κουμεντάκης είναι ένας συνθέτης σύγχρονης μουσικής με διεθνή ακτινοβολία. Έργα του έχουν ερμηνεύσει, σε περισσότερες από 400 συναυλίες, διάσημες ορχήστρες σε φημισμένες αίθουσες και λυρικά θέατρα (Κάρνεγκι Χολ, Ουίγκμορ Χολ, Λα Φενίτσε), καθώς και σε φεστιβάλ.

Συνθέσεις του έχουν διευθύνει μαέστροι υψηλού κύρους (Μπάμερτ, Οώρρεν-Γκρην, Μέτσμαχερ, κ.ά.). Έγινε γνωστός στο μεγάλο κοινό με τη μουσική που έγραψε για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Στις 70 συνθέσεις του περιλαμβάνονται έργα για ορχήστρα, μουσικής δωματίου και επενδύσεις αρχαίου δράματος και χοροθεάτρου.