Αφιέρωμα στους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μουσική «διαδρομή» που θα συμπεριλάβει αντιπροσωπευτικά κομμάτια από πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και από τις «άκρες του Ελληνισμού» (Μικρά Ασία, Πόντος, Καππαδοκία).

Η αρχή θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου (στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) με μια συναυλία αφιερωμένη στο ελληνικό λαϊκό κλαρίνο, ένα όργανο «ξένο»- δυτικό, το οποίο όμως έφεραν οι τσιγγάνοι οργανοπαίκτες από την Τουρκία ή, σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, πέρασε στην Ελλάδα από τη Δύση μέσω Ιταλίας και των φιλαρμονικών των νησιών του Ιονίου- αλλά το οποίο διαδόθηκε ευρύτατα στην ηπειρωτική Ελλάδα από τις αρχές του 19ου αιώνα, για ν΄ αναδειχθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε σύμβολο της δημοτικής μας μουσικής. Η εν λόγω εναρκτήρια συναυλία της σειράς σηματοδοτεί τη συνάντηση τεσσάρων κορυφαίων «μαστόρων» του κλαρίνου: του Ηπειρώτη Πετρο-Λούκα Χαλκιά, του Δημήτρη Κώτσικα, δημιουργού της ορχήστρας Τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης που θα τον συνοδεύσουν επί σκηνής και των μελετητών της παραδοσιακής μουσικής Νίκου Φιλιππίδη και Γιώργου Κωτσίνη.

Μαζί τους συμπράττουν οι μουσικοί Αχιλλέας Χαλκιάς (βιολί), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Φιλιππίδης (λαγούτο), Θανάσης Μαρκόπουλος (λαγούτο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, λαύτα), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Σπύρος Αλεύροντας (ντέφι).

Η συναυλία-αφιέρωμα στο λαϊκό κλαρίνο θα δοθεί στις 9 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 2107282.333). Στις 20.30.