Διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της μουσικής προτείνουν στο κοινό το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, στο πλαίσιο της νέας σειράς προγραμμάτων υπό τον γενικό τίτλο "Εν λευκώ" του Κύκλου "Μετατροπίες".

Προσκαλούν σημαντικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν τα έργα τους, αλλά και να ερμηνεύσουν ή να σχολιάσουν τις μουσικές, τις οποίες οι ίδιοι επιλέγουν συμμετέχοντας σε ομιλίες που διοργανώνονται πριν από κάθε συναυλία.

Συνδετικός κρίκος των επιμέρους συναυλιών είναι η ανάδειξη μιας εναλλακτικής θεματικής και ενός πρωτότυπου τρόπου παρουσίασης γνωστών και άγνωστων έργων.

Πρώτος καλεσμένος ενός τέτοιου προγράμματος "Εν λευκώ" είναι ο Γιώργος Κουμεντάκης, που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" την ερχόμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης: 20.30).

Για το πρόγραμμα της συναυλίας, ο γνωστός συνθέτης επέλεξε δημιουργίες του Άρβο Περτ, του Γκίγια Καντσέλι και του Χεράρντο ντι Τζούστο. Θα ακουστούν επίσης τα έργα του Γιώργου Κουμεντάκη "Typewriter Tune" και "Ισοκράτημα ενός μεσήλικα" σε πρώτη εκτέλεση (παραγγελία του Ο.Μ.Μ.Α.).

Αν και φαινομενικά ετερόκλητα, τα έργα που θα παρουσιαστούν αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι δημιουργοί αφομοιώνουν και μεταλλάσσουν το παραδοσιακό μουσικό υλικό της χώρας καταγωγής τους.

Συμμετέχουν ο πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Θεόδωρου Κερκέζου. Την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Κουντούρης.