Μια εντυπωσιακή φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Το Ταξίδι" παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Γιορτή του Ούζου" που οργάνωσε η Παλλεσβιακή Ένωση Μελβούρνης στο Μπέιζουότερ.

Η έκθεση ήταν από το αρχείο του Βασίλη Βασίλα και όπως μας λέει ο ίδιος "δείχνει το ταξίδι του Μυτιληνιού μετανάστη από την αναχώρησή του από το χωριό, τον αποχαιρετισμό της Λέσβου και του Πειραιά, το ταξίδι με τα πλοία και την άφιξη στην Αυστραλία στα χρόνια της μαζικής μεταπολεμικής μετανάστευσης".

Ο κ. Βασίλας υπογραμμίζει πως "κάθε φωτογραφία και κάθε λεζάντα είναι μια ανάμνηση του μετανάστη".

Ο κ. Βασίλας σημειώνει πως η έκθεση, αλλά και το βιβλίο του "Ταξίδια Αβεβαιότητας και Ελπίδας" (Journeys of Uncertainty and Hope) είναι βασισμένα στην ιστοσελίδα του www.syndesmos.net όπου καταγράφει τους Μυτιληνιούς μετανάστες της Αυστραλίας μέσω και φωτογραφιών.

Έως σήμερα έχει εντοπίσει και καταγράψει 750 Μυτιληνιούς μετανάστες αλλά η προσπάθεια, που ξεκίνησε από το Σίδνεϊ, συνεχίζεται και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας.

Τώρα ο κ. Βασίλας έχει επικεντρώσει την προσοχή του στους Μυτιληνιούς της Μελβούρνης ενώ επόμενος σταθμός είναι η Νέα Ζηλανδία.

Ο Βασίλης Βασίλας έλκει την καταγωγή του από το Μεσότοπο της Λέσβου, όπου και παρουσίασε την έκθεσή του. Σήμερα ζει στο Σίδνεϊ με την οικογένειά του και εργάζεται ως καθηγητής Αγγλικής φιλολογίας σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο πατέρας του έφυγε από το Μεσότοπο το 1961 σε ηλικία 14 ετών και λίγα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη μητέρα του, επίσης από το Μεσότοπο.

Ο Βασίλης Βασίλας, αν και έχει ζήσει ολόκληρη τη ζωή του στην Αυστραλία, διατηρεί στην καρδιά του όμως μια ξεχωριστή θέση για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μυτιλήνη.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ιδέα της καταγραφής ξεκίνησε από μια στερεότυπη φωτογραφία μεταναστών, λίγο πριν αναχωρήσουν για το μακρινό ταξίδι, η οποία έφτασε τυχαία στα χέρια του. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε πόσο ενδιαφέρον θα είχε η καταγραφή των στοιχείων αυτών, κυρίως των μεταναστών πρώτης γενιάς και η συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού από το αρχείο των οικογενειών.