Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία», με 195 μοναδικά έργα της αρχαιότητας, άνοιξε χθες τις πύλες της στο αρχαιολογικό Μουσείο Φιλιππούπολης, στη γειτονική Βουλγαρία.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας, όπου θα παραμείνει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2014. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φιλιππούπολη. Σκοπός της είναι να παρουσιασθούν σπάνια και όλως ιδιαίτερα και μοναδικά αντικείμενα, που «σφραγίζουν» την ιστορία, είτε ως πορτραίτα των πρωταγωνιστών της ιστορίας είτε ως απευθείας ιστορική πηγή για μείζονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα είτε τέλος, ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες.

Η πρώτη από τις έξι θεματικές ενότητες της έκθεσης έχει τίτλο «Η ιστορία της σφράγισης», και παρουσιάζει σφραγίδες, σφραγίσματα και σφραγιδόλιθους της προϊστορικής περιόδου, ως απόδειξη της ανάγκης του έλλογου ανθρώπου για διάκριση και ταυτοποίηση.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στη θάλασσα και ο καθοριστικός ρόλος της στην εμπορική, πολιτική, οικονομική και πνευματική παντοκρατορία των Ελλήνων στην αρχαιότητα, αποτυπώνεται στην ενότητα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Η ενότητα «Παιδεία και Δημοκρατία», παρουσιάζει την οικουμενικά μοναδική συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη γένεση της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της Παιδείας. Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», αποτελεί βασική ενότητα της έκθεσης. Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896, επαναπροσδιορίζει το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορική περίοδο.

 

 

Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία», με 195 μοναδικά έργα της αρχαιότητας, άνοιξε χθες τις πύλες της στο αρχαιολογικό Μουσείο Φιλιππούπολης, στη γειτονική Βουλγαρία.

Η ενότητα «Ηγεμόνες και Γεγονότα», εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σπουδαιότητας, όπως τα Μηδικά, και σε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στην πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική ζωή, από τους Μακεδόνες Βασιλείς έως τον ιδρυτή του βυζαντινού κράτους.

 

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Από τον Όλυμπο στον Ουρανό», δηλαδή από το Δωδεκάθεο στο Χριστιανισμό. Μέσα από τα εκθέματα καταγράφονται η θρησκευτική πίστη και η λατρεία, αρχέγονα και μείζονα χαρακτηριστικά στοιχεία του ιδιωτικού και δημοσίου βίου από την αρχαιότητα έως την Άλωση, το 1453.

Στην έκθεση, εκτός από τις συλλογές του Νομισματικού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζονται και έργα από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, τα Μουσεία του Κεραμεικού, της Αρχαίας Αγοράς, των Δελφών, της Θήβας, της Λαμίας, του Άργους, καθώς και από τις Αρχαιολογικές Συλλογές Ελάτειας και Διστόμου. Η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440-430 π.Χ..

Πηγή: naftemporiki.gr