Σήμερα, Παρασκευή, εγκαινιάζεται η 55η Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου 2013. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το έργο «Ιστορία Μηδέν» του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου.
Το έργο θα παρουσιαστεί στο ελληνικό περίπτερο και αποτελεί, σύμφωνα με τη Γνωμοδοτική Επιτροπή, μια πρωτότυπη εικαστική πρόταση, η οποία κινείται ανάμεσα στις περιοχές του βίντεο και του φιλμ, της τεκμηρίωσης και της αλληγορίας.
Επιμελήτρια της ελληνικής συμμετοχής είναι η Συραγώ Τσιάρα, προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Το έργο «Ιστορία Μηδέν» συνδυάζει ένα φιλμ σε τρία επεισόδια με ένα αρχείο εικόνων και κειμένων. Το φιλμ θέτει ερωτήματα πάνω στην αξία του χρήματος και τον ρόλο που αυτό διαδραματίζει στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, σκιαγραφώντας την εμπειρία τριών απολύτως διαφορετικών ατόμων:

- μίας ηλικιωμένης συλλέκτριας έργων σύγχρονης τέχνης που πάσχει από άνοια, ζει σε ένα σπίτι που μοιάζει με μουσείο και περνά το χρόνο τηςtsivopoulos-370x250 φτιάχνοντας λουλούδια οριγκάμι με χαρτονομίσματα του ευρώ,

- ενός Αφρικανού μετανάστη που περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας σπρώχνοντας ένα καρότσι σουπερμάρκετ στο οποίο συλλέγει άχρηστα μέταλλα για να τα πουλήσει,

- ενός καλλιτέχνη που με το iPad του παρατηρεί και καταγράφει του τυχαίες σκηνές στους δρόμους της πόλης.
Στο κέντρο της εγκατάστασης βρίσκεται το αρχείο που περιλαμβάνει κείμενα και εικόνες με παραδείγματα από εναλλακτικά, μη-νομισματικά συστήματα συναλλαγών. 

Εστιάζοντας σε ιστορικές και σύγχρονες εφαρμογές εναλλακτικών κοινωνικών πειραμάτων, όπως ένα σύστημα μεταφοράς μετρητών με προπληρωμένα λεπτά στο κινητό τηλέφωνο, το οποίο εξελίσσεται ως μία μορφή εναλλακτικού νομίσματος σε περιοχές της Αφρικής, το αρχείο λαμβάνει μία σαφή πολιτική θέση, η οποία αμφισβητεί την ομογενοποιητική ισχύ του ενιαίου νομίσματος.

Το έργο «Ιστορία Μηδέν», το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη Μπιενάλε της Βενετίας, παρουσιάζεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζει την κορύφωση της πολυεπίπεδης κρίσης ως μία ευκαιρία να εκφράσει ένα εναλλακτικό όραμα για το μέλλον. 

Ο τίτλος του έργου δεν υπαινίσσεται το τέλος, αλλά ένα σημείο επανεκκίνησης, ανάκτησης δυνάμεων και ανάπτυξης: τη στιγμή που γεννιέται κάτι καινούργιο.

Προσεγγίζοντας τη σχέση μας με το χρήμα με έναν τρόπο ποιητικό, υιοθετώντας μία φιλοσοφική οπτική, το έργο προκρίνει δυναμικούς τρόπους για την επιβεβαίωση της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συνευθύνης ως μέσων για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.

Η 55η Διεθνής Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia 1 Ιουνίου θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου 2013, και θα φιλοξενηθεί στα Giardini και στο Arsenale, καθώς και σε διάφορα σημεία της πόλης.