Με επιτυχία ολοκληρώνεται αύριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος το ταξίδι του «φτηνού βιβλίου» που προσέλκυσε πολλούς Αθηναίους που βρήκαν εκεί βιβλία, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές ,αλλά και εκδόσεις που έψαχναν πολύ καιρό να βρούν στα βιβλιοπωλεία της πόλης.

Η μεγαλύτερη ετήσια οργάνωση εκποίησης βιβλίων από τους Έλληνες εκδότες:«υιοθετήστε ένα βιβλίο, πρέπει να να ζήσει» είχε προσέλευση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία παρά την οικονομική κρίση αλλά και ...την βαρυχειμωνιά που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες, την πρωτεύουσα. Νέοι, έφηβοι αλλά και ηλικιωμένοι όλοι φανατικοί αναγνώστες αναζητούσαν ανάμεσα στις στοίβες βιβλίων , ξεχασμένους εκδοτικούς θησαυρούς:

«Το καλύτερο ταξίδι που μπορεί να κάνει στη ζωή του ένας άνθρωπος είναι μέσα από ένα βιβλίο. Μέσα από αυτό μπορεί να ταξιδέψει, να διδαχθεί, να μάθει, να αποδώσει», λέει ο Νίκος Χατζηγεωργίου, ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

« Πολλά από τα βιβλία που βρίσκει κάποιος στο Παζάρι Βιβλίου, συνεχίζει, είναι μικροί θησαυροί, που έφυγαν από την κυκλοφορία και δεν τα βρίσκει πια ο κόσμος, ενώ μέσα από το παζάρι έχει την δυνατότητα να τα εντοπίσει. Έρχεται μια οικογένεια με τα παιδιά τους και ο καθένας, διαλέγει τα βιβλία που θέλει. Για όλους υπάρχει ένας θησαυρός. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τα παιδιά, αφού μέσω του συγκεκριμένου παζαριού, γίνεται και η πρώτη επαφή με το βιβλίο» υποστηρίζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Πρόκειται για έναν θεσμό που μετρά ήδη 16 χρόνια λειτουργίας και μέσω αυτού μπορεί να βρει κανείς πληθώρα βιβλίων, οι τίτλοι των οποίων σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς φτάνουν τους 500.000.

Φέτος, συμμετείχαν τουλάχιστον 300 εκδότες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα , από παιδικά έως επιστημονικά βιβλία.

Το «Παζάρι Βιβλίου» είναι ένας θεσμός μέσω του οποίου διατίθενται βιβλία σε εξαιρετικές τιμές και εκπτώσεις πάνω από 70%

Πρόκειται για βιβλία τα οποία αποσύρθηκαν από τα βιβλιοπωλεία, εξαιτίας της πανσπερμίας των τίτλων που κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 9000. Προκειμένου τα βιβλία να... καταστραφούν με τη μέθοδο της πολτοποίησης, οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων τα «βγάζουν» στο ράφι έναντι εξευτελιστικών τιμών, οι οποίες ξεκινούν ακόμη και από μισό ευρώ.

Για τους «ρομαντικούς» του βιβλίου, η πολτοποίηση βιβλίων, θυμίζει φαινόμενο σαν αυτό της πυράς, όταν έκαιγαν τα βιβλία σε κρίσιμους καιρούς.

«Ο αντικειμενικός στόχος του παζαριού», συνεχίζει, «είναι να μην πολτοποιούνται τα βιβλία, να πηγαίνουν στα χέρια των βιβλιόφιλων. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα για κέρδος, αλλά για να πάνε στα χέρια των πολιτών και όχι στους πολτοποιητές».

«Υπήρχαν ουρές στο παζάρι. Εγώ είδα ανθρώπους, συγγραφείς, ανθρώπους των γραμμάτων να γεμίζουν βαλίτσες με βιβλία. Είναι εξαιρετική εμπειρία ο επισκέπτης να φεύγει με γεμάτη την βαλίτσα.