Από τις 6 Ιουνίου 2013 το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση του σχεδιαστή Martino Gamper «100 καρέκλες σε 100 μέρες», που διαρκεί έως τις 28 Ιουλίου 2013.

Οι 100 καρέκλες του Gamper δημιουργήθηκαν σε 100 μέρες με υλικά από παλιές καρέκλες, που βρήκε ο καλλιτέχνης σε σπίτια φίλων του ή που ο ίδιος αγόρασε από παζάρια ή μάζεψε από τους δρόμους του Λονδίνου.

Σκοπός του Gamper ήταν να μετατρέψει τον χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα τους και να δημιουργήσει νέα χρήσιμα σχέδια αναμιγνύοντας τα στιλιστικά και τα κατασκευαστικά στοιχεία, που διέθεταν οι καρέκλες που περισυνέλεξε.

Η ευρηματικότητα και η τόλμη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου του Gamper, το οποίο αποπνέει το πνεύμα της εποχής, αφού ανταποκρίνεται απόλυτα στο τρίπτυχο «Ανακυκλώνω, Αναδημιουργώ, Ανακαλύπτω εκ νέου».

Ενστικτωδώς ο καλλιτέχνης ενστερνίζεται την ατέλεια, ξεκινώντας από την πρώτη ύλη, συνεχίζοντας με την εκτέλεση, η οποία δε βασίζεται στην τέλεια ιδέα αλλά στην έμπνευση και τον αυτοσχεδιασμό της στιγμής, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα για το οποίο δηλώνει απερίφραστα: «Η τέλεια καρέκλα δεν υπάρχει».

Αυτό ακριβώς το συμπέρασμα καλείται να ερμηνεύσει ο θεατής της έκθεσης, εισάγοντας τη Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα.