Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Μήλιου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Μήλιου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

«Δες την έκθεση σαν έναν περίπατο στην θάλασσα και στα τοπία. Αν τα έργα σ΄αγγίξουν είναι καλά έργα. Ξέχνα τις θεωρίες και τις αναλύσεις». Ετσι απλά μιλά ο Γιώργος Μήλιος, για το σύνθετο έργο του, ανοιχτό στην έρευνα της ζωγραφικής, την χαρακτική, στο σχέδιο και την φωτογραφία.

Η δημιουργική και μοναχική του πορεία στην τέχνη, αποκαλύπτεται στον επισκέπτη στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, με την αναδρομική έκθεση της δουλειάς του από το 1960 έως το 2010, η οποία εγκαινιάζεται στις 7 του μηνός.

Ανεπιτήδευτες εικόνες, κοντά στον σουρεαλισμό, υπερβαίνουν την πραγματικότητα δίνοντας την ψευδαίσθηση μιας άλλης αλήθειας του κόσμου, πολύ πιο ελπιδοφόρας. Η χαρακτική αντιμετώπιση της ζωγραφικής, είναι περιεκτική μέσα στην λιτότητά της, βασισμένη πάνω στην δύναμη του σχεδίου, των γραμμών, μακριά από δεξιοτεχνίες.

Ο Γιώργος Μήλιος, αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 1962. Σπούδασε χαρακτική κοντά στους Κεφαλληνό, Παπαδημητρίου, Γραμματόπουλο, ζωγραφική με τον Μόραλη. «Μας έδωσαν φτερά και πετάξαμε» λέει ο καλλιτέχνης για τους δασκάλους του. Ο ίδιος, έγινε στη συνέχεια καθηγητής χαρακτικής στην ΑΣΚΤ. «Πιστεύω στο σχέδιο, χωρίς αυτό δεν προχωρά τίποτε», υποστηρίζει.

Στον κατάλογο της έκθεσης που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, γράφει ο Αλέκος Φασιανός, συμφοιτητής του Γιώργου Μήλιου στην Σχολή Καλών Τεχνών.

«Από το 1957 μου έκανε εντύπωση η τέχνη του η μάλλον η γραμμή του. Και μόνο η γραμμή του ήταν αρκετή για να εκφράσει τον κόσμο του όλο. Ηταν αρκετό για να αποδώσει την αίσθηση που σου δίνει η φύση».

Ο Βλάσης Κανιάρης έχει χαρακτηρίσει τον Γιώργο Μήλιο ως «ένα από τα τελευταία και τα λιγοστά παραδείγματα που οι μοναδικές τους, σχεδόν, εφεδρείες επικοινωνίας είναι η τέχνη τους.»

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο