«Δες την έκθεση σαν έναν περίπατο στην θάλασσα και στα τοπία. Αν τα έργα σ΄αγγίξουν είναι καλά έργα. Ξέχνα τις θεωρίες και τις αναλύσεις». Ετσι απλά μιλά ο Γιώργος Μήλιος, για το σύνθετο έργο του, ανοιχτό στην έρευνα της ζωγραφικής, την χαρακτική, στο σχέδιο και την φωτογραφία.

Η δημιουργική και μοναχική του πορεία στην τέχνη, αποκαλύπτεται στον επισκέπτη στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, με την αναδρομική έκθεση της δουλειάς του από το 1960 έως το 2010, η οποία εγκαινιάζεται στις 7 του μηνός.

Ανεπιτήδευτες εικόνες, κοντά στον σουρεαλισμό, υπερβαίνουν την πραγματικότητα δίνοντας την ψευδαίσθηση μιας άλλης αλήθειας του κόσμου, πολύ πιο ελπιδοφόρας. Η χαρακτική αντιμετώπιση της ζωγραφικής, είναι περιεκτική μέσα στην λιτότητά της, βασισμένη πάνω στην δύναμη του σχεδίου, των γραμμών, μακριά από δεξιοτεχνίες.

Ο Γιώργος Μήλιος, αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 1962. Σπούδασε χαρακτική κοντά στους Κεφαλληνό, Παπαδημητρίου, Γραμματόπουλο, ζωγραφική με τον Μόραλη. «Μας έδωσαν φτερά και πετάξαμε» λέει ο καλλιτέχνης για τους δασκάλους του. Ο ίδιος, έγινε στη συνέχεια καθηγητής χαρακτικής στην ΑΣΚΤ. «Πιστεύω στο σχέδιο, χωρίς αυτό δεν προχωρά τίποτε», υποστηρίζει.

Στον κατάλογο της έκθεσης που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, γράφει ο Αλέκος Φασιανός, συμφοιτητής του Γιώργου Μήλιου στην Σχολή Καλών Τεχνών.

«Από το 1957 μου έκανε εντύπωση η τέχνη του η μάλλον η γραμμή του. Και μόνο η γραμμή του ήταν αρκετή για να εκφράσει τον κόσμο του όλο. Ηταν αρκετό για να αποδώσει την αίσθηση που σου δίνει η φύση».

Ο Βλάσης Κανιάρης έχει χαρακτηρίσει τον Γιώργο Μήλιο ως «ένα από τα τελευταία και τα λιγοστά παραδείγματα που οι μοναδικές τους, σχεδόν, εφεδρείες επικοινωνίας είναι η τέχνη τους.»

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου.