Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού απέσπασε στην πρεμιέρα του ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», η παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ανέβηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Ηρώδειο

Με την πρώτη αυτή φετινή καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηματοδοτείται η έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο και παράλληλα τιμάται η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Η όπερα-ορόσημο του γερμανικού ρομαντισμού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Το κοινό γέμισε το αρχαίο θέατρο και παρακολούθησε μία παραγωγή με καστ καταξιωμένων καλλιτεχνών του εξωτερικού στους βασικούς ρόλους, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.

Η υπόθεση του έργου αφορά έναν ναυτικό, τον Ολλανδό, ο οποίος κατά τη διάρκεια τρομερής θύελλας ορκίστηκε στο Διάβολο ότι θα περνούσε οπωσδήποτε από ένα ακρωτήρι, ακόμα κι αν χρειαζόταν να ταξιδεύει για πάντα.

Ο Διάβολος τον άκουσε και για την υπεροψία του τον καταδίκασε να περιπλανιέται αενάως στις θάλασσες με το πλοίο του, το οποίο πιάνει στεριά κάθε επτά χρόνια. Ο Ολλανδός μπορεί να λυτρωθεί από την κατάρα της διαρκούς περιπλάνησης μόνο εάν μία γυναίκα του ορκιστεί αιώνια πίστη. Η γυναίκα αυτή αποδεικνύεται η Ζέντα, η οποία έμοιαζε να περιμένει τον Ολλανδό από πάντα.

Η ιστορία αυτή, όπως τη διηγείται η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γ.Κόκκος, εκτυλίσσεται μέσα από τη ματιά της Ζέντας.

Η πρεμιέρα ήταν αφιερωμένη στον καταξιωμένο βαθύφωνο και εκλεκτό στέλεχος της ΕΛΣ, Γιώργο Ι. Παππά, ο οποίος απεβίωσε το Δεκέμβρη του 2012.

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» θα παραμείνει «αγκυροβολημένος» στο Ηρώδειο για τρεις ακόμα παραστάσεις, στις 9, 11 και 13 Ιουνίου.