Η έκθεση σχεδίων του κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου, με τίτλο «Ιλιάδα η εμή», εγκαινιάζεται  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών,  το Σάββατο 15 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, με παράλληλη παρουσίαση της ομότιτλης έκδοσης λευκώματος - βιβλίου, παρουσία του καλλιτέχνη και του επιμελητή της έκθεσης, υποψ. διδάκτορος, Μεγακλή Ρογκάκου.

Η διοργάνωση της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου, πραγματοποιείται από την  Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και του Δήμου Δελφών και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει τα 35 πρωτότυπα σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2008, στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της «Ιλιάδας» του Ομήρου.
 

Το εξώφυλλο του λευκώματος.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει στο ομότιτλο λεύκωμα συνοδευτικές επεξηγηματικές λεζάντες (στην ελληνική γλώσσα και σε αγγλική μετάφραση από την Αγγέλα Λύρα) και πραγματολογικά στοιχεία με αναφορά στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ομηρικής «Ιλιάδας», που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου, σε συγγραφή του ευβοιώτη φιλολόγου – συνεργάτη της Εταιρείας Ευβοϊκών Μελετών, Μιχαήλ Αλεξανδρή και σε επιστημονική επιμέλεια – μετάφραση του Δρ. Αντώνη Μακρινού, λέκτορα στο τμήμα κλασικής φιλολογίας του University College London (UCL).

Μακρινό και μοναχικό ταξίδι στις στοές του Ομήρου
Ο Γιώργος Κούμουρος γράφει για το έργο του: «…Πρόσφατα, χρειάστηκε να αντλήσω δυνάμεις από μύθους. Ή, μάλλον, να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες, για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω. Χρειάστηκε να σκάψω βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη “δική” μου “Ιλιάδα”, στις ρίζες της. Δηλαδή, την “Ιλιάδα” της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές.

Σε ώρες δύσκολες, όπου μπορούσα να έχω μόνο ένα χαρτί και ένα μολύβι στα χέρια μου, δημιούργησα τα σκίτσα. Ασπρόμαυρα. Φώτα και σκιές μόνο. Ταξίδι μακρινό και μοναχικό στις στοές του Ομήρου. Το ακολούθησα, όπως έκανα, όταν ήμουν παιδί, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς φόρμες και δοτές ηθικές. Έτσι, έπλεξα τον μύθο από την αρχή, συναντώντας τη “δική” μου “Ιλιάδα”, με τον Όμηρο, όμως, πάντα παρόντα, να με κρίνει και να με καθοδηγεί».

Δίνοντας καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη μορφή
Και όπως σχολιάζει ο Ομότιμος Καθηγητής ιστορίας της τέχνης – ακαδημαϊκός, Χρύσανθος Α. Χρήστου: «…Στη ζωγραφική του Γιώργου Κούμουρου, σημειώνει κανείς ότι η θεματογραφία του προτιμά να παρουσιάζει σύνολα, στα οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη μορφή, χρησιμοποιεί, συνήθως, τονισμένα εξπρεσιονιστικά χρώματα και, ακόμη, συχνά πειραματίζεται με τις συμβολικές τάσεις και την περιορισμένη σχηματοποίηση των μορφών.

Σε μερικές από τις χαρακτηριστικές του προσπάθειες στη ζωγραφική, διαφαίνεται μια κάποια στροφή του προς το ελλειπτικό μορφοπλαστικό λεξιλόγιο και σε γνωστά και καθιερωμένα χαρακτηριστικά, μορφές και τύπους του σουρεαλισμού. Και, ολοκληρωτικά, στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα σχέδιά του, μολύβια σε μορφές, θέματα και πρόσωπα της ομηρικής “Ιλιάδας”...».

Πληροφορίες
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών: Δελφοί – Φωκίδα, τηλ.: 22650  82312 – 13. Ώρες λειτουργίας: 8:00 - 15:00 (την ημέρα των εγκαινίων, το μουσείο θα κλείσει στις 16:00).