Σε μια απόπειρα να ερευνήσει τη λειτουργία της μνήμης, η τέχνη του χορού εισέρχεται στη σύγχρονη αγχώδη καθημερινότητα, όπου οι άνθρωποι κινούνται μηχανικά και κωδικοποιημένα, μοιάζοντας με αστικά ρομπότ.

Αντιστρέφοντας τις θεατρικές συμβάσεις, η χορογράφος και χορεύτρια Λενιώ Κακλέα, μετά την παράσταση «Matter – of – act» του 2009, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών, για να παρουσιάσει το δικό της σόλο, με τίτλο «Arranged by date», στην Πειραιώς 260, σήμερα, Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Στο σκοτάδι μιας κωδικοποιημένης πραγματικότητας
 

Η 28άχρονη καλλιτέχνις, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, με αυτήν την αινιγματική παράσταση διεισδύει στα κενά της σύγχρονης καθημερινότητας, προτείνοντας - μέσα από την αποδόμηση και την αφαίρεση - την ανοικοδόμηση μιας νέας γλώσσας, με ισχυρή αισθητική πρόθεση. Με αφορμή ένα καθημερινό συμβάν: την απώλεια μνήμης του κωδικού μιας τραπεζικής κάρτας, η Λενιώ Κακλέα κάνει ένα σχόλιο στους κοινωνικούς μηχανισμούς ελέγχου και την κωδικοποιημένη πραγματικότητα, που παρομοιάζει τον άνθρωπο με ένα υπερσύγχρονο, αστικό ρομπότ, ουδέτερο και θλιβερό.

Το «Arranged by date» ερευνά τη λειτουργία της μνήμης και δημιουργεί ένα αισθητικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα ριζοσπαστικό,  μέσω της έντασης που δημιουργείται ανάμεσα στο υπαρκτό συμβάν και τις διαδοχικές κινήσεις του σώματος, με απόλυτη οικονομία των μέσων και με σχεδόν πλήρη κατάργηση κάθε γραφικού συμβόλου.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, χωρίς προειδοποίηση, βυθιζόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι και χάνεται κάθε σημείο αναφοράς, αφού βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο κενό, που εξαντλεί τα όρια της αντοχής μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Ο χώρος κατακλύζεται από μια νέα ενέργεια και η εμπειρία του θεατή παίρνει νέες διαστάσεις μέσα από την έλλειψη φωτός, καθώς οι ήχοι κυριαρχούν στην αισθητηριακή πρόσληψη.

Η Λενιώ Κακλέα ξεκίνησε να σπουδάζει πολιτικές επιστήμες, όμως τις εγκατέλειψε, για να αφοσιωθεί στον χορό, φοιτώντας στη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Κέρδισε την υποτροφία για το Centre Nationale de la Danse της Γαλλίας, όπου συνεργάστηκε ως ερμηνεύτρια με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού «εννοιολογικού χορού», όπως ο Μπορίς Σαρμάτς και η Εμμανουέλ Ουίν. Έχει κερδίσει, επίσης, την υποτροφία του Ιδρύματος Υποτροφιών Αδελφών Πράτσικα (2005) και την υποτροφία danceWEB του Φεστιβάλ Impulstanz, στη Βιέννη (2008), ενώ έχει εκπονήσει και έρευνα για τον χορό, με επιχορήγηση του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (2010).

Ταυτότητα παράστασης
Χορογραφία – κείμενο – ερμηνεία: Λενιώ Κακλέα, φωτισμοί: Philippe Gladieux, κοστούμια – αξεσουάρ: La Bourette. Εμφανίζονται οι: Lou Forster, Chiara Gallerani, Marcela Santader, Betty Tchomanga.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Ε: Ταύρος - Αθήνα (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό – άνω των 65 - ανέργων – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.