Η Μπιενάλε Μυκόνου με θέμα «Κρίσις και Παγανισμός», θα διεξαχθεί σε διάφορους χώρους του νησιού έχοντας τριήμερη διάρκεια, με τα εγκαίνια να έχουν προγραμμαστεί για τις 21 Ιουνίου 2013. Η έκθεση, θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου 2013.

Στις 21 Ιουνίου, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου εγκαινιάζεται στην Μύκονο ο θεσμός της Μπιενάλε Μυκόνου. Οι εκθέσεις και τα έργα των καλλιτεχνών απλώνονται σαν δίχτυ στα μουσεία, στο κτίριο της Καλών Τεχνών, στο σχολείο, στους μύλους, σε διάφορα αρχοντικά παλιά κτήρια, ενώ ταυτόχρονα μουσικές περφόρμανς επιμελημένες από τον Σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη και χορευτικά δρώμενα του Κωνσταντίνο Ρήγου εμπλουτίζουν το πρόγραμμα που καταλήγει σε ένα διεθνές video film festival στον χώρο του Σινε Μαντώ. Περισσότεροι από 70 διεθνείς καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Lucas Samaras, ο Steve Mc Queen, η Karen Finley, o Takis, ο Apichatpong Weerasethakul, η Colette Lumiere, o Stephen Antonakos, η Chiara Clemente και άλλοι πολλοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες τιμούν την έναρξη την Mykonos Avant Biennale / DESTINATION που οργάνωσαν με πρωτοβουλία τους η καλλιτέχνης Λυδία Βενιέρη και ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας. 

Γνωρίζοντας τον ιδιαίτερο εναλλακτικό χαρακτήρα που έχει ήδη κατοχυρώσει τη Μύκονο στον χώρο της πρωτοπορείας, το νησί που αγαπήθηκε από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, της μόδας και του θεάματος, όπως ο Πικάσσο, ο Μπρετόν και την ενδιαφέρουσα πλευρά μιας παράδοσης που τείνει να σβήσει, αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν τις δυνάμεις τους και να στήσουν ενα θεσμό που αμέσως αγκαλιάστηκε από πολλούς διεθνείς επιμελητές και Έλληνες καλλιτέχνες.

Οι πρωτότυπες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το τύλιγμα ενός Μύλου από τον δράκο / κήτος του Ιάπωνα καλλιτέχνη Nobuhiro Ishihara, ποιητικά δρώμενα στη Δήλο και θεατρικά πάρτυ όπου συμμετέχουν οι θεατές. Το θέμα της εισαγωγικής αυτής Μπιενάλε-Προορισμός είναι “Τέχνη και Παγανισμός”.