Καλώντας μας να αναρωτηθούμε ποια είναι η σχέση μας με το προσωπικό μας παρελθόν, αλλά και της πόλης στην οποία ζούμε και τι είναι αυτό που χωρίζει την κανονικότητα από την τρέλα, τη «νορμάλ» ζωή από το περιθώριο, 6 διηγήματα ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή.

Ενσαρκωμένη από τη  Γιασεμί Κηλαηδόνη, μια νέα γυναίκα της σημερινής Αθήνας γίνεται το μέσο για να ζωντανέψουν ιστορίες του σήμερα και του χτες, μέσα από 6 διηγήματα του σύγχρονου έλληνα πεζογράφου Σωτήρη Δημητρίου, τα οποία μεταμορφώνονται στη θεατρική παράσταση για μία ηθοποιό, με  τίτλο «Καλοκαίρι στα σώματα», που παρουσιάζεται στο θέατρο Μεταξουργείο για 9 μόνο παραστάσεις, έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντελεστές της παράστασης: «Ο Σωτήρης Δημητρίου είναι, κατά τη γνώμη μας, ένας από τους σημαντικότερους  νεοέλληνες πεζογράφους. Συνεχιστής της θεματολογίας του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, καταγράφει με μοναδικό τρόπο το βάσανο της ψυχής των ανθρώπων του περιθωρίου, των “ταπεινών και καταφρονεμένων”. Γι' αυτό, ήταν μεγάλη τιμή για μας η πρότασή του να παρουσιάσουμε κάποια από τα διηγήματά του σαν μια σπουδή πάνω στο υλικό της γραφής του».

Και ο Σωτήρης Δημητρίου σημειώνει με τη σειρά του: «Πρότεινα στη Γιασεμί Κηλαηδόνη μια παράσταση διηγημάτων, όταν την είδα στο “Μαράν Αθά”. Πέρα από τις εξαιρετικές ικανότητές της, είδα ότι ο φυσικός τρόπος της ταίριαζε με τον τρόπο των διηγημάτων. Δουλέψαμε λιγάκι μαζί την εκφορά του λόγου, κυρίως στα σημεία που φανερά δεν επαρκούν τα καλούπια των τυπωμένων λέξεων.

Προσπαθήσαμε, επίσης, και με τη βοήθεια της σκηνοθέτιδας Νάντιας Φώσκολου, να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους. Όπως και στη ζωή, έτσι και στην τέχνη, δεν είναι καλό να τραβάς τον άλλον από το μανίκι».

Ταυτότητα παράστασης
Επιλογή - διδασκαλία κειμένων: Σωτήρης Δημητρίου, σκηνοθετική επιμέλεια: Νάντια Φώσκολου, φωτισμοί: Γιάννης Καραγιάννης, παραγωγή: Θέατρο Μεταξουργείο. Ερμηνεία: Γιασεμί Κηλαηδόνη.

Πληροφορίες
Θέατρο Μεταξουργείο - Αίθριο: Ακαδήμου 14 – Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5234382. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή, στις 21:00. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.