current views are: 1

17 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση13:20

Δύο βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς απέσπασε η Ελλάδα

Η απονομή του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europa Nostra 2013, πραγματοποιήθηκε χθες σε τελετή στην Αθήνα με την παρουσία  της επιτρόπου της ΕΕ, Ανδρούλλας Βασιλείου.

Δημοσίευση 13:20’
αρθρο-newpost

Η απονομή του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europa Nostra 2013, πραγματοποιήθηκε χθες σε τελετή στην Αθήνα με την παρουσία  της επιτρόπου της ΕΕ, Ανδρούλλας Βασιλείου.

Η απονομή του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europa Nostra 2013, πραγματοποιήθηκε χθες σε τελετή στην Αθήνα με την παρουσία  της επιτρόπου της ΕΕ, Ανδρούλλας Βασιλείου.

Ο νικητής του «βραβείου προτίμησης του κοινού», που επιλέχθηκε ύστερα από ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των 30 επιτυχόντων για το 2013, είναι το έργο της «Αποκατάστασης της ανωδομής του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων», στην Αθήνα

Πλάθιντο Ντομίνγκο, τενόρου παγκοσμίου φήμης και προέδρου της Europa Nostra.

Πάνω από πέντε χιλιάδες άτομα στο Ηρώδειο

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο, στους πρόποδες της Ακρόπολης, μπροστά σε ακροατήριο άνω των πέντε χιλιάδων ατόμων. Ο νικητής του «βραβείου προτίμησης του κοινού», που επιλέχθηκε ύστερα από ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των 30 επιτυχόντων για το 2013, είναι το έργο της «Αποκατάστασης της ανωδομής του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων», στην Αθήνα. Η κριτική επιτροπή για την κατηγορία των βραβείων «Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» εξήρε το υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας που χρησιμοποιήθηκε σε ένα «υποδειγματικό έργο, το οποίο πέτυχε όχι μόνο τη διαφύλαξη αυτού του συμβολικού μνημείου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και την ενίσχυση των βασικών και κοινωνικών αξιών που ενυπάρχουν σε αυτό».

Διπλή βράβευση

Στην χθεσινή εκδήλωση, η Ελλάδα βραβεύθηκε διπλά, διότι η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως είναι μεταξύ των επτά νικητών των Μεγάλων Βραβείων τους οποίους επέλεξαν οι κριτικές επιτροπές εμπειρογνώμων. Οι υπόλοιποι έξι νικητές είναι οι εξής:
Tallinn Seaplane Harbour, Εσθονία
Ρωμαϊκό θέατρο, Medellin, Ισπανία
Strawberry Hill, Twickenham, Ηνωμένο Βασίλειο
Αποκατάσταση των εξαιρετικών μηχανημάτων της ζυθοποιίας Wielemans-Ceuppens, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ένωση για την προαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας (VKF), Βερολίνο, Γερμανία
Έργο SOS Azulejo, Loures, Πορτογαλία
 

Η απονομή πραγματοποιήθηκε χθες σε τελετή στην Αθήνα με την παρουσία  της επιτρόπου της ΕΕ, Ανδρούλλας Βασιλείου, καθώς και του Πλάθιντο Ντομίνγκο, τενόρου παγκοσμίου φήμης και προέδρου της Europa Nostra.

Ανδρούλλα Βασιλείου

Μιλώντας πριν από την τελετή, η επίτροπος κα. Βασιλείου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βραβεύουμε τα καλύτερα παραδείγματα διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, έρευνας, ειδικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης. Φέτος η επιλογή ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Η εξαιρετική ποιότητα και η πολυμορφία των έργων που βραβεύονται τονίζουν τις αξιόλογες δεξιότητες και το πάθος που χαρακτηρίζουν τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, τον οποίο θα πρέπει να στηρίξουμε και να προστατέψουμε για τις μελλοντικές γενιές. Σκοπός της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι να εκθειάσουμε το παρελθόν μας. Πρόκειται για τεράστιο πλούτο για το παρόν και μέλλον, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που καθιστούν την Ευρώπη κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία μας και βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις πόλεις και στις περιφέρειές μας».

Πλάθιντο Ντομίνγκο

Ο πρόεδρος της Εuropa Nostra, Πλάθιντο Ντομίνγκο, δήλωσε: «Η Αθήνα, το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αποτίσουμε φόρο τιμής όχι μόνο στους νικητές των βραβείων μας, αλλά και σε όλους τους πολίτες και τις κοινότητες που συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες διαφύλαξης της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος από την Αθήνα για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών και των 50 ετών από την ίδρυση της Europa Nostra. Απόψε στο Ηρώδειο θα απολαύσουμε επίσης παράσταση με διάσημους καλλιτέχνες, εμπνευσμένη από την πλούσια μουσική και λογοτεχνική κληρονομιά της Ελλάδας. Η βραδιά μας στην Αθήνα θα είναι μια πραγματική ωδή στην Ευρώπη του πολιτισμού».

Ιστορικό

Η απονομή του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης / βραβείων διοργανώνεται από την Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2002. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ενώ συνέπεσε με το 50ό επετειακό συνέδριο της Europa Nostra.
 

Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως τιμήθηκε με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς».

Φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Europa Nostra είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) πανευρωπαϊκής εμβέλειας που δραστηριοποιείται ως φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκπροσωπεί 250 μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες, που συνολικά εκπροσωπούν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πολίτες. Υποστηρίζεται, επίσης, από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες, καθώς και από περισσότερα από 1.500 ανεξάρτητα μέλη. Το τεράστιο δίκτυό της, επαγγελματιών και εθελοντών, εργάζεται με προσήλωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και τις γενιές του μέλλοντος.

Το 2014 στη Βιέννη

Η προθεσμία για την προεπιλογή έργων για τα επόμενα βραβεία είναι η 9η Σεπτεμβρίου 2013, ενώ η επόμενη τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, στις 5 Μαΐου 2014.


σχετικα αρθρα