Τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών του, κυκλοφόρησε σε βιβλίο ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Τίτλος:"«Τα λόγια και τα ακόρντα".

Σε 229 σελίδες συγκέντρωσε το ποιητικό -στιχουργικό του έργο, από το 1982 μέχρι σήμερα. Με τα τραγούδια κατ' αλφαβητική σειρά: Από τους "Αγνοούμενους" μέχρι τα "Ψέματα".

"Πάνω από τριάντα χρόνια γράφω λόγια και παίζω ακόρντα. Έχω περάσει άπειρες ώρες μόνος, μ' ένα μολύβι κι ένα τετράδιο, παλεύοντας με τις λέξεις, για να πω την αλήθεια μου με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο" σημειώνει στον πρόλογο ο γνωστός τραγουδοποιός της ελληνικής ροκ.

Και συνεχίζει: "Οδηγός μου, η συμπυκνωμένη δύναμη του παραδοσιακού, του ρεμπέτικου, του λαϊκού τραγουδιού, που μου θυμίζει πάντα πως η αληθινή ποίηση δε σηκώνει περιττά στολίδια και καλλιγραφίες. Αυτό που σπουδάζω ακόμη κοντά στους αγαπημένους μου στιχουργούς και ποιητές είναι η αφαίρεση".

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου εξομολογείται πως έμαθε να παίζει: "Έχω περάσει, επίσης, άπειρες ώρες με μια κιθάρα αγκαλιά, είτε μόνος είτε σε πρόβες, στο στούντιο η στο πάλκο. Παρ' όλα αυτά, έχω ασχοληθεί ελάχιστα με παρτιτούρες. Έμαθα να παίζω μόνος μου, από μια πρακτική μέθοδο εκμάθησης που μου έφερε μια μέρα η μητέρα μου, όταν ήμουν στην πρώτη γυμνασίου. Το ωδείο μου ήταν οι δίσκοι των Beatles, του Dylan, του Cohen, του Σαββόπουλου, του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι και των άλλων δασκάλων μου. Τους έλιωνα με νεανικό πείσμα, μέχρι να αποκρυπτογραφήσω το μυστήριο της σύνθεσης, της εναρμόνισης, της ενορχήστρωσης. Είμαι ένας αυτοδίδακτος που διδάχτηκε κυρίως από άλλους αυτοδίδακτους".