Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της νότιας Πελοποννήσου, πραγματοποιείται φέτος από τις 18 έως τις 25 Ιουλίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βίκυς Μαραγκοπούλου. 

Πρόκειται για φεστιβάλ χορού γνωστό σε όλους για τη σταθερή του συμβολή στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, ενώ η διαρκή ανάπτυξή του και η σταθερή πορεία του, το κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ χορού και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα. 

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις, το φεστιβάλ επιλέγει να διατηρήσει το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων του προγράμματος, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων και με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ του δίνεται η δυνατότητα να φέρνει το ελληνικό κοινό σε επικοινωνία με τους μεγάλους καλλιτέχνες του διεθνούς χώρου. 

Επίσης, το φεστιβάλ χορού επιλέγει να επενδύσει στο εκπαιδευτικό του όραμα, προτείνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες εξίσου υψηλής ποιότητας, όπως κάθε χρόνο. Παράλληλα, εφαρμόζει πολιτική συγκράτησης των τιμών στα εισιτήρια κι έχει καθιερώσει ειδικές εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή, στόχος του Φεστιβάλ ήταν και είναι ν' αναδεικνύει τους Έλληνες χορογράφους και να δημιουργεί ένα δίαυλο επικοινωνίας της εγχώριας σκηνής με τη διεθνή, ενώ δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση των ελληνικών παραγωγών χορού στο διευρυμένο δίκτυό του, μέσω του καλλιτεχνικού του προγραμματισμού, αλλά και της συμμετοχής του σε διεθνή δίκτυα, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το δίκτυο Aerowaves.

Το 19ο Φεστιβάλ Χορού θα ξεκινήσει με μια παράσταση που σημάδεψε την ιστορία του σύγχρονου χορού, το Drumming της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ. Η πρώτη εκδοχή της χορογραφίας ανέβηκε το 1998 και συνεπήρε τα πλήθη με την ελευθερία της κίνησης και τη μεταδοτική χαρά που πηγάζει από τον ίδιο το χορό. 

Η Βελγίδα Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ είναι πλέον γνωστή στο ελληνικό κοινό ως μια από τους χορογράφους που σφράγισαν το πέρασμα από τη δεύτερη στην τρίτη χιλιετία. 

Στο Drumming η ιδιαίτερη γραφή της, γεμάτη μουσικότητα, με λεπτεπίλεπτη προσέγγιση του ρυθμού και μια αντίληψη για τη χορογραφική φράση που θυμίζει φούγκα, συναντά το ομώνυμο έργο του μινιμαλιστή συνθέτη Στηβ Ράιχ, γραμμένο για κρουστά και φωνές που μιμούνται τα κρουστά, για να γεννηθεί ένα χορογραφικό έργο μοναδικό στο παγκόσμιο ρεπερτόριο. 

Η αναβίωση του Drumming με νέους χορευτές της ομάδας Rosas δίνει την ευκαιρία στο φεστιβάλ χορού Καλαμάτας να φιλοξενήσει μια από τις ωραιότερες παραστάσεις που ανέβηκαν ποτέ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
- Πέμπτη 18.07.2013
Drumming: Rosas - Anne Teresa de Keersmaeker

- Παρασκευή 19.07.2013
STILL/lif: Qudus Onikeku
Drumming: Rosas - Anne Teresa de Keersmaeker

- Σάββατο 20.07.2013
STILL/life: Qudus Onikeku
Exposition universelle: L'A/ Rachid Ouramdane
Με την υποστήριξη του Institut Français.

- Κυριακή 21.07.2013
Exposition universelle: L'A/ Rachid Ouramdane
Με την υποστήριξη του Institut Français.
What the body does not remember: Ultima Vez/ Wim Vandekeybus

- Δευτέρα 22.07.2013
Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν: Fabian Barba

- Τρίτη 23.07.2013
Mothers: ΖΗΤΑ/ Ίρις Καραγιάν

- Τετάρτη 24.07.2013
μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ: Αγγελική Στελλάτου 
Pausing: Cie Projet 11/ Γιάννης Μανταφούνης & May Zahry

- Πέμπτη 25.07.2013
Εγκατάσταση βίντεο ΜΕΣΑ: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται και από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους.