Το μελλοντικό κέλυφος, που θα στεγάσει έναν νέο χώρο πολιτισμού, αποκτά ζωή πρόωρα μέσα από την εξελικτική διαδικασία κατασκευής ενός έργου τέχνης.

Επεκτείνοντας τους χώρους της, η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη εγκαινιάζει τον υπό κατασκευή νέο χώρο της Γλυπτοθήκης Γρηγοριάδη, που θα στεγάσει σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής, με τη διαδικασία «Ασπίδα του Αχιλλέα 1978 - 2013, το απωθημένο μιας μνήμης» του ζωγράφου Γιάννη  Ζιώγα, η οποία θα διαρκέσει έως τον Νοέμβριο και θα εξελιχθεί μέσα από διάφορες φάσεις, η πρώτη από τις οποίες παρουσιάζεται από σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, ενώ το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική διαδικασία.

Ανασύσταση μιας εφηβικής εμπειρίας

Σε αυτό το εγχείρημα, ο Γιάννης Ζιώγας θα εργαστεί, με θέμα την ανασύσταση μιας εφηβικής εικαστικής εμπειρίας που τον ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξής του ως καλλιτέχνης, από το 1978 μέχρι σήμερα.

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα 1978 - 2013, το απωθημένο μιας μνήμης» θα παρουσιάσει το σύνολο αυτής της διαδικασίας με δύο παράλληλους τρόπους:  ο πρώτος είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος - ανοικτό εργαστήριο, στην υπό διαμόρφωση Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη, όπου ο καλλιτέχνης θα εργάζεται, κατασκευάζοντας τις τωρινές εκδοχές της «Ασπίδας του Αχιλλέα».

Ο δεύτερος τρόπος θα παρουσιάζει τα έργα, που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο 1978 - 2012. Η διαδικασία θα είναι ανοικτή στο κοινό, το οποίο – τουλάχιστον μία φορά τον μήνα - θα μπορεί να συμμετέχει σε έναν διάλογο με τον Γιάννη Ζιώγα και τον επιμελητή του έργου, τον ιστορικό τέχνης Παναγιώτη Σ. Παπαδόπουλο, συζητώντας για τη σημασία του και την κατάστασή του στο τρέχον στάδιο της πραγμάτωσής του.Η συνολική παρουσίαση όλων των έργων που σχετίζονται με την «Ασπίδα του Αχιλλέα» - τόσο εκείνων των παλαιότερων ετών, όσο και αυτών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου εργασίας στον μελλοντικό χώρο της Γλυπτοθήκης Γρηγοριάδη -  θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του φθινοπώρου του 2013.

Ο καλλιτέχνης

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, το 1962, ο Γιάννης Ζιώγας σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο  Αθηνών, κατέχει Master of Fine Arts από το School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και είναι Επίκουρος Καθηγητής με αντικείμενο τη ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές καθώς και σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ για το έργο του έχουν γραφτεί κριτικές στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Επίσης, έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης και βιβλία.


Πληροφορίες
Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη (χώρος υπό διαμόρφωση): Μικροπούλου 40 (κάθετος στις γραμμές του τρένου, λίγο μετά τον Σταθμό του Ν. Ηρακλείου στο ρεύμα προς Κηφισιά). Ώρες λειτουργίας: κατόπιν συνεννόησης στο τηλ.: 210 2719744.