Εβδομάδα Βραζιλιάνικου κινηματογράφου με έντεκα μεγάλου μήκους και έντεκα μικρού μήκους ταινίες, οι περισσότερες σε πρώτη προβολή, διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βραζιλίας.

Στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης, το cineBRatenas 2013 (3η Εβδομάδα Βραζιλιάνικου Κινηματογράφου), θα ανοίξει με την ταινία «Στην άκρη του δρόμου / À beira do caminho» (2012), ένα υπαρξιακό road movie από τον πρώην φωτογράφο και σκηνοθέτη της μεγάλης επιτυχίας «Οι δυο γιοί του Φρανσίσκο», Μπρένο Σιλβέιρα, ο οποίος «συνεχίζοντας» από εκεί που τέλειωνε ο «Τελευταίος σταθμός» του Βάλτερ Σάλλες, κινηματογραφεί μια ελεγεία για τις ανατροπές που προκύπτουν σε μια διαδρομή από το θαύμα μιας απροσδόκητης συνάντησης.

Τρεις από τους σκηνοθέτες των ταινιών μεγάλου μήκους του αφιερώματος, κάνουν το ντεμπούτο τους στη μυθοπλασία μεγάλου μήκους.Ο πρώην κριτικός και ντοκιμαντερίστας Κλέμπερ Μεντόνσα υιός, συνθέτει μια μελέτη της καθημερινότητας και της ασφάλειας στο « Ήχοι από τα πέριξ / Som ao redor» (2012).

Ο μουσικός Οσβάλντο Μοντενέγκρο, διερευνά τις σχέσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας και ιδεολογίας στο νεανικό «Λέο και Μπία / Leo e Bia» (2010) και ο πρώην διαφημιστής Aφόνσο Πογιάρτ, μπαίνει στο χώρο του «εμπορικού» σινεμά με ένα μεταλλαγμένο δημοφιλές είδος, το ποπ φιλμ νουάρ «Δυο τρυγόνια / Dois coelhos» (2012).

Ο Σέλτον Μέλλο, πρωταγωνιστής πολλών πρόσφατων βραζιλιάνικων ταινιών, συμμετέχει ως σκηνοθέτης με την δεύτερη ταινία του, « Ο παλιάτσος / O palhaço» (2011), με ένα ευαίσθητο και μελαγχολικό βλέμμα στον μικρόκοσμο μιας ομάδας τσιρκολάνων σε περιοδεία.

Ο Μπέτο Μπραντ, σε συνεργασία με τον Ρενάτο Σιάσκα, σκηνοθετεί ένα τραγικό ερωτικό τρίγωνο με φόντο μια κλειστή κοινότητα, τη θρησκοληψία και την οικολογία στο μυθιστορηματικό «Θα δεχόμουν και τα χειρότερα νέα από τα όμορφά σου χείλη / Eu receberia as piores notícias dos seus lindos» (2011).

Ο Ζοζέ Παντίλια, δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας «Οι Επίλεκτοι», με την «Ομάδα επίλεκτων 2 / Tropa de Elite 2» (2010)» καταγγέλει την διαφθορά της αστυνομίας, αποδεικνύοντας ότι η καρδιά της δημοφιλούς κοινωνικής μυθοπλασίας χτυπάει όχι μόνο στο Λος 'Αντζελες, αλλά και στις φαβέλες του Ρίο.

Και ο Κλάουντιο Ασσίς, το άτακτο παιδί του βραζιλιάνικου σινεμά στην τελευταία του ταινία «Αρουραίος πυρετός / A Febre do rato» (2011), ισορροπεί ανάμεσα στον προκλητικό, αναρχικό, παραληρηματικό του κόσμο και την αυστηρότητα μιας εξαίσιας ασπρόμαυρης αισθητικής.

Το cineBRatenas 2013 γιορτάζει επίσης δύο επετείους. Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή, στιχουργού και μουσικού Βινίσιους ντι Μοράις με την προβολή του ντοκιμαντέρ Βινίσιους / Vinicius» (2005) σε σκηνοθεσία Μιγκέλ Φαρία υιού.

Όσο για τα πεντηκοστά γενέθλια του επαναστατικού κινήματος σινέμα νόβο, που χωρίζει την ιστορία του βραζιλιάνικου κινηματογράφου σε «πριν» και «μετά», θα προβληθεί το αριστούργημα του Νέλσον Περέιρα ντος Σάντος, « Ξερές ζωές / Vidas Sêcas» (1963),

Τέλος, θα προβληθεί η μυθική ταινία «Οριο»(1930) του Μάριο Πεσότο, η οποία θεωρείται ως η σπουδαιότερη βραζιλιάνικη του βωβού κινηματογράφου

Το αφιέρωμα επιμελούνται οι Νίκος Σαββάτης, Γιάννης Ανδρέου και Γιάννης Παπαδάκης.