Πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων παρουσιάζονται σήμερα σε όλη τη χώρα, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μουσικής,  η οποία άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι, το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε πέρα από τα γαλλικά σύνορα.

Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα, στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που γιορτάζεται  κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες από όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει, ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.

Ορισμένες  από τις πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μουσικής είναι οι εξής:

Εθνική Λυρική Σκηνή
H Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχει με την παρουσία νέων σπουδαστών από το Opera Studio, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν γνωστές και δημοφιλείς άριες, στην ταράτσα του κέντρου Bios (Πειραιώς 84), στις 8μ.μ..

Ταυτόχρονα, μεταξύ 6 μ.μ. - 8 μ.μ., το Λυρικό Λεωφορείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα περιηγηθεί στους Δήμους της Αθήνας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να απολαύσει ακούσματα από διάσημες όπερες στις διάφορες στάσεις που αυτό θα πραγματοποιήσει.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Συναυλία της  Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων  "Άττικα", στις 11 π.μ., με τίτλο "Musica Poetica", με έργα των Vivaldi, Purcell, Offenbach,  Χαλικιόπουλου - Μάντζαρου,  Galanti,  Silvestri κ.ά.. Διεύθυνση ορχήστρας: Άρης Δημητριάδης.

Συναυλία της Μαθητικής Ορχήστρας του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, στις 6 το απόγευμα, με τίτλο: "Ταξίδι στην ελληνική μουσική παράδοση. Τα Μουσικά Σύνολα στο Μουσείο". Στη συναυλία, θα ακουστούν χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που σχετίζονται με το θερινό ηλιοστάσιο. Διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Τσεκούρας.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Κήποι Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 10.15 μ.μ..
Η Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου, σολίστ: Απόστολος Παληός, πιάνο. Ο  ανερχόμενος ολλανδός αρχιμουσικός Μπας Βήγκερς διευθύνει μερικές από τις πιο γοητευτικές σελίδες του ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, στις οποίες η λόγια μουσική συναντά την τζαζ, αλλά και χορευτικές βραζιλιάνικες μελωδίες (είσοδος ελεύθερη για το κοινό).

Φιλοπάππου
Οι λόφοι των Μουσών θα ζωντανέψουν κάτω από τους ήχους της κλασικής, της έντεχνης και της τζαζ μουσικής. Ο Λόφος του Φιλοπάππου θα μετατραπεί σε μια μεγάλη μουσική σκηνή με ρυθμούς, νότες και μελωδίες, όπου σε τρία σημεία του, τέσσερα μουσικά σχήματα του Οργανισμού θα παρασύρουν το κοινό στους ρυθμούς της μουσικής. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα υποδεχτεί το κοινό στη θέση "Άνδηρο Πικιώνη" στις 8 μ.μ..  Στην Πνύκα, στις 9 μ.μ., θα βρεθεί η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία με έργα κλασικού ρεπερτορίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη και τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή και στην είσοδο του Λόφου Φιλοπάππου (από Διονυσίου Αεροπαγίτου), στις 10 μ.μ., η Big Band θα ερμηνεύσει δημιουργίες τζαζ μουσικής.

Πριν τις συναυλίες, θα προηγηθεί ξενάγηση με θέμα τους μύθους και την ιστορία του Λόφου των Μουσών (Φιλοπάππου), πάνω στον οποίο έζησε και τραγούδησε ο μυθικός ποιητής Μουσαίος, από την Αρχαιολόγο Όλγα Βογιατζόγλου. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαδιάρη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, απόψε  στις 9, συναυλία με ελεύθερη είσοδο. Διεύθυνση ορχήστρας: Κορνήλιος Μιχαηλίδης (1ο μέρος), Θοδωρής Παπαδημητρίου (2ο μέρος), πιάνο: Βαλέρια Χαριτίδου. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία Σωτήρη Αλεβίζου.

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Μουσικά Σύνολα του Κρατικού Ωδείου θα συμμετέχουν παίζοντας μουσική στον χώρο της αυλής του κτηρίου του Κρατικού Ωδείου, επί της οδού Φράγκων 15, από τις 11.30 π.μ. έως και τις 12.30 μ.μ.. Επίσης, μουσικά σύνολα θα παίζουν μουσική στους δρόμους γύρω από το κτήριο του Κρατικού Ωδείου (στις οδούς Φράγκων - Λ. Σοφού - Βαλαωρίτου - Καθολικών).