Για τρίτη φορά έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών η Μαγκύ Μαρέν, προκειμένου να παρουσιάζει την παράσταση «Nocturnes». Η χορογραφία της γαλλίδας χορογράφου θα παρουσιαστεί στις 22 και 23 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 (Η).

Το «Nocturnes» είναι το πέμπτο κατά σειρά έργο της στην Πειραιώς. Προηγήθηκαν οι χορογραφίες «Umwelt» (2006), «Turba» (2008), «May B» και «Salves» (2011). 

Αυτήν τη φορά η Γαλλίδα αντισυμβατική χορογράφος μαζί με τον συνεργάτη της συνθέτη Ντενί Μαριότ δημιούργησαν μια χορογραφία, που ναι μεν ο τίτλος της παραπέμπει στο έργο του Σοπέν, δεν κάνει όμως καμία αναφορά σε αυτό.

Ήχοι ακούγονται από δύο πικ-απ που βρίσκονται επί σκηνής. Οι κινήσεις των χορευτών είναι σύντομες και σπασμωδικές, σε γρήγορους αμείλικτους ρυθμούς.

Στο «Nocturnes» οι χορευτές εισβάλλουν στη σκηνή αρθρώνοντας σπαράγματα από το υλικό της μνήμης στη μητρική τους γλώσσα, χωρίς μετάφραση, και μεταφέρουν στην παράσταση την ηχώ από την ταραγμένη ιστορία των χωρών τους, τον εικοστό αιώνα, για να δείξουν πόσο επίκαιρο είναι το παρελθόν. 

Η μνήμη γίνεται η πηγή απ' όπου ξεπηδά το αφηγηματικό υλικό που μιλά για τη μοναξιά, την ιστορία, την καταγωγή, τον αμείλικτο χρόνο και ό,τι αυτός αφήνει πίσω του.

Στην παράσταση η γραμμική αφήγηση καταλύεται, οι σκηνές δεν έχουν σχέση μεταξύ τους παρά μόνο για να περιγράψουν το αδιέξοδο.

Κι εδώ, όπως σε όλο το χορογραφικό σύμπαν της Μαγκυ Μαρέν, υπάρχει το σχόλιο, η κοινωνική κριτική.