Ένα δημιουργικό παιχνίδι – μάθημα, γεμάτο μουσική, ηχοχρώματα, ρυθμό και αρμονία θα αγκαλιάσει με αγάπη τα αυτιστικά παιδιά, επιχειρώντας να ανοίξει τα μουσικά και επικοινωνιακά φτερά τους.
 

Με δωρεάν συμμετοχή, το εκπαιδευτικό μουσικό εργαστήριο 5 συναντήσεων, υπό τον τίτλο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και διοργανώνεται για δεύτερη φορά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, από τη Δευτέρα 24 έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο - μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Αραβέλλα Μπαμπασίκα - Αναστασάκη, μαζί με μια ομάδα μουσικών. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, έχοντας τη δυνατότητα να καθορίζουν οι ίδιοι τον ρόλο τους, αφού μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές ή να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες.

Η μουσική ως εργαλείο επικοινωνίας
Με σκοπό τη δημιουργική επαφή γονέων - παιδιών, αφού η μουσική αποτελεί ένα από τα πιο βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί βοηθητικά ως μέσο για την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής ωρίμανσης του ατόμου με αυτισμό, το εργαστήριο θα προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν καινούρια πράγματα παίζοντας και να τα οδηγήσει στην εκτέλεση μιας «διαδραστικής μουσικής συναυλίας».

Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με μουσικά όργανα, παίρνοντας μέρος σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική, η οποία χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος, επιτρέποντάς τους να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να τραγουδήσουν, να παίξουν και να ακούσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με τα όργανα, τα παιδιά ωθούνται στην ενεργή συμμετοχή τους, βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας, μπορούν να καθορίσουν και να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των μουσικών ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και να οδηγηθούν, τελικά, στην παρουσίαση και εκτέλεση της διαδραστικής  συναυλίας, μιας μουσικής γιορτής όπου πρωταγωνιστές και εκτελεστές είναι τα ίδια και με την οποία θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων του εργαστηρίου.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Τηλ.: κρατήσεων: 213 0178034.