Το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο Φώντας», έναν από τους μικρούς «θησαυρούς» της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου.

Με αφορμή τη σχέση ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο Μήτσος Ευθυμιάδης, με συγγραφική μαεστρία ανέδειξε τη σχέση του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευόμενου.

Ο Βούλης, ένας άχρηστος σύζυγος, παρασιτεί εις βάρος της Αριστέας. Συντηρεί και παρατείνει την κατάσταση αυτή προς όφελός του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ενα από αυτά είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου. Ο «Φώντας» συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Μήτσου Ευθυμιάδη (2003), το έργο του, αποκαλύπτει τη διαχρονική του αξία, τους πολιτικούς συμβολισμούς του. Στη σκηνική μεταφορά του «Φώντα» σήμερα, είναι αναγκαίο να τονιστεί αυτή η συμβολική του διάσταση με λιτά -σκηνικά και εκφραστικά μέσα και με τη θεατρική επαγρύπνηση ηθοποιών και κοινού. Ετσι η παράσταση προσφέρεται ως ακατέργαστη πρώτη ύλη που πρέπει να την επεξεργαστεί το ίδιο το κοινό. Αυτός είναι ο στόχος της σκηνοθετικής γραμμής, την οποία υπογράφει η Αγγελική Ξένου.

Στα πλαίσια της σκηνοθετικής αντίληψης για το ανέβασμα του έργου, ο θίασος «Βήματα» συνεργάζεται με το συγκρότημα «KollektivA», για τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής. 

Σκηνικά- κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Στους ρόλους της Αριστέας και του Βούλη η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος.

Το πρόγραμμα Ιουλίου έχει ως εξής: 
8/7 Aνοιχτό Θέατρο Αντώνης Καλογιάννης, Καισαριανή ώρα 9μμ είσοδος ελεύθερη
18/7 Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας ώρα 9.30. Γενική είσοδος 10 ευρώ, φοιτητές-μαθητές-συνταξιούχοι 8 ευρώ, άνεργοι δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας. Διατίθενται και εισιτήρια ΟΓΑ. 
20/7 Αποθήκες Μεταλλείων Λιμεναρίων Θάσου. ώρα 9.15.
21/7 θέατρο Χελιδονόπετρας Μαρώνεια, γενική είσοδος 10 ευρώ φοιτητές-μαθητές-συνταξιούχοι 8 ευρώ. 
Και έπεται συνέχεια, στη Χρυσούπολη, την Ηγουμενίτσα, το Οριο Εύβοιας, το Καρπενήσι, κ.ά.