Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει το ρεπερτόριο του για τη θεατρική περίοδο 2013/14, που περιλαμβάνει 10 νέες παραγωγές εκ των οποίων, 3 νέα έργα Κυπρίων θεατρικών συγγραφέων και 1 παράσταση βασισμένη σε Κυπριακά ποιήματα. Οι σκηνοθεσίες της σεζόν περιλαμβάνουν, 5 Κύπριους σκηνοθέτες και την πρώτη σκηνοθετική δουλειά στον ΘΟΚ των Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Κωνσταντίνου Ρήγου, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και Κώστα Γάκη.

Κεντρική Σκηνή

Η Κεντρική Σκηνή ανεβάζει αυλαία με την «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρέχτ σε σκηνοθεσία Στέφανου Κοτσίκου που καταπιάνεται για δεύτερη φορά με τα κείμενα του Μπρέχτ στον ΘΟΚ, μετά την πετυχημένη σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης «Περί έρωτος και άλλων τινών» (1998).

Μετά την εντυπωσιακή «Bossa Nova», το μυθικό «Τιτανικό» και την προκλητική αναβίωση της ταινίας «Κόκκινα φανάρια», όλα για το Εθνικό Θέατρο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος ξεκινά τη συνεργασία του με τον ΘΟΚ ανεβάζοντας με την ανατρεπτική ματιά του την ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλλα.

Η τρίτη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής, «Ο εχθρός του Λαού» του Ερρίκου Ίψεν ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς. Γεννημένος στη Σερβία κι έχοντας τιμηθεί με όλα τα βραβεία σκηνοθεσίας στη χώρα του, ο Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς μετρά πολλές αξιόλογες συνεργασίες τόσο με το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου όσο και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο του Νότου.

Νέα Σκηνή

Για τη θεατρική περίοδο 2013/14 η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ θα παρουσιάσει στους Κύπριους θεατρόφιλους πέντε σύγχρονα θεατρικά έργα.

Το θεατρικό έργο «Αστερισμοί» του Nick Payne (2012) ανεβαίνει από τον ΘΟΚ ταυτόχρονα με το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου έχουμε δει και στην Κύπρο: «Ο κοινός λόγος», «Τα ορφανά», «Εκκλησιάζουσες», «Η ρομαντική μου ιστορία».

Την πανελλήνια πρώτη του έργου του Marius Von Mayenburg «Πέτρα» (2008) σκηνοθετεί η Αθηνά Ξενίδου, στη δεύτερη της σκηνοθετική δουλειά για το ΘΟΚ μετά το βραβευμένο «Κουτί με τις σκιές» (βραβείο ερμηνείας καλύτερου αντρικού ρόλου για το Σταύρο Λούρα).

Ο ΘΟΚ τη σεζόν 2013/14 επιλέγει να αναδείξει την Κυπριακή ποίηση δραματοποιώντας ποιήματα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας σε μια παράσταση που θα σκηνοθετήσει, για πρώτη φορά στον ΘΟΚ, ο Άδωνης Φλωρίδης.

Σημαντική στιγμή της θεατρικής περιόδου 2013/14 αποτελεί το ανέβασμα δύο νέων Κυπριακών θεατρικών έργων που θα προκύψουν από το Πρόγραμμα PLAY, που αποτελεί από κοινού πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του ΘΟΚ. Τα έργα σκηνοθετούν δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς Κυπρίων σκηνοθετών, η Μαγδαλένα Ζήρα και ο Πάρις Ερωτοκρίτου. Τα έργα θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Σκηνή 018

Νέα παραγωγή της θεατρικής περιόδου 2013/14 το θεατρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο», όπου δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων σε σκηνοθεσία και μουσική Κώστα Γάκη («Κατσαρίδα», «Οδυσσεβάχ»).

Στα τέλη της θεατρικής περιόδου 2013/14 θα ανέβει το νέο θεατρικό έργο του Κύπριου συγγραφέα Λουκά Πραστίτη «Οι μπλε ιστορίες της κόκκινης καρδιάς» σε σκηνοθεσία της Αίγλης Σπυριδάκη («Γουρουνιάσματα»).

Η θεατρική περίοδος 2013/14 θα ξεκινήσει με τις παραγωγές της Σκηνής 018 «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου και του μιούζικαλ τσέπης «Κάλι-Κατζάρ & Σία!...» των Λέας Μαλένη, Χριστίνας Κωνσταντίνου, Βαλεντίνου Κόκκινου σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη και μουσική Δημήτρη Ζαβρού. Οι δύο παραγωγές επανέρχονται μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων τους τη θεατρική περίοδο 2012/13.

Η νέα παραγωγή του ΘΟΚ για το Καλοκαίρι 2014 θα ανακοινωθεί αργότερα.