Αυτή την περίοδο το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση "Δούκισσα της Πλακεντίας: Η ιστορία που γέννησε τον μύθο", η οποία πήρε παράταση.

Στην έκθεση ξετυλίγονται οι άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης της Σοφίας ντε Μαρμπουά Λεμπρέν -όπως ήταν το πραγματικό όνομα της δούκισσας- στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Στον χώρο της έκθεσης παρουσιάζονται πορτρέτα της ίδιας της Δούκισσας και μελών της οικογένειάς της, ιδιόχειρες επιστολές της, τεκμήρια των δωρεών της προς το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής σχετικά με γνωστά περιστατικά της ζωής της, καθώς και φωτογραφίες και σχέδια των κτιρίων που ανοικοδόμησε και τα οποία συνιστούν τη σημαντικότερη κληρονομιά της.

Από την έκθεση δεν λείπουν και οι μυθιστορηματικές αποδόσεις του βίου της, με τεκμηριωμένες βιογραφίες, μυθιστορήματα, λαϊκά αναγνώσματα, καθώς και μια κινηματογραφική ταινία, που παρουσιάζουν τη σταδιακή μετατροπή του προσώπου της από ιστορικό σε θρυλικό. Στη Δούκισσα της Πλακεντίας εξάλλου ανήκε και η Villa Ilisia, το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο από το 1930 και το οποίο επεκτάθηκε πρόσφατα υπογείως για να φιλοξενήσει τα πλούσια εκθέματά του.

Επίσης, με αφορμή την έκθεση αυτή, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στις 19.30 διάλεξη του δημοσιογράφου και ιστορικού Ελευθέριου Γ. Σκιαδά με θέμα "Οι κατοικίες της κοντέσας Θεοτόκη και το αρχοντικό της οδού Σωκράτους", ένα κτίριο που κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης, ο οποίος δημιούργησε και το μέγαρο της Δούκισσας.

Τέλος, στις 28 Μαρτίου η ιστορικός τέχνης δρ. Ελένη Μάργαρη και ο ιστορικός Στάθης Γκότσης θα δώσουν διάλεξη με τίτλο "Δούκισσα της Πλακεντίας. Το αίνιγμα της Ανατολής".

Στις 11 Μαρτίου θα διεξαχθεί τιμητική επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Κωνστάντιου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως η διευθύντρια βυζαντινής τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης Έλεν Έβανς, ο διευθυντής των βυζαντινών συλλογών του Λούβρου Γιανίκ Ντουράντ, οι διευθυντές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νικόλαος Καλτσάς και Νικόλαος Σταμπολίδης αντίστοιχα, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Βλαζάκη, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αναστασία Λαζαρίδου.

Επίσης, το καλοκαίρι του 2011 θα παρουσιαστεί ή έκθεση "Από τη γη στον ουρανό: έργα τέχνης από ημιπολύτιμους λίθους και κοράλλια από τη συλλογή του Ιδρύματος Ι. & Δ. Πασσά". Πρόκειται για αντικείμενα κινεζικής τέχνης από πετρώματα και κοράλλια, που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα από τη συλλογή του Ιδρύματος.

Η έκθεση, εκτός από τις αναφορές στη χρήση των ημιπολύτιμων λίθων σε όλους σχεδόν τους αρχαίους πολιτισμούς, θα παρουσιάσει μια ενότητα για τις τεχνικές επεξεργασίας που εφαρμόζονται στην κατασκευή μικρογλυπτών, καθώς και σε τεχνικές που πραγματεύονται την αναβίωση αρχαίων σχημάτων, την κινεζική θρησκευτική σφαίρα, την ιδανική κινεζική γυναικεία ομορφιά κ.α.