"Ο,τι: η τέχνη του βιβλίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών" είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για έκθεση του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών-Τυπογραφίας και Τέχνης του βιβλίου της ΑΣΚΤ.

Βιβλία των φοιτητών του εργαστηρίου, ευφάνταστα και απρόβλεπτα ξεδιπλώνονται σε μια μεγάλων διαστάσεων βιβλίο-εγκατάσταση.Ανάμεσα στα εκθέματα και το λεύκωμα "Δέκα λευκαί Λήκυθοι"(1956) απο τον Γιάννη Κεφαληνό καθώς και νεανικές τυπογραφικές απόπειρες της Βάσως Κατράκη, του Χρόνη Μπότσογλου, του ΓΙάννη Μπουτέα κ.α

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαϊου.

Το Εργαστήριο της Τέχνης του Βιβλίου ιδρύθηκε το 1939 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από τον Αλεξανδρινό Γιάννη Κεφαλληνό, καθηγητή της Χαρακτικής, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα από το Παρίσι χωρίς προηγούμενη επαφή με τον ελληνικό χώρο και ονειρευόταν "κάθε έντυπο στην καθημερινή ζωή, ακόμα και το εισιτήριο του τραμ, να είναι έργο τέχνης για την αισθητική διαπαιδαγώγηση του κοινού".

Τα πρώτα τέσσερα βιβλία μαθητών του, της Βάσως Κατράκη -τότε Λεονάρδου-, βρίσκονται στο αρχείο του Εργαστηρίου και φέρουν στον κολοφώνα τη χρονολογία 1940. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, στο Εργαστήριο φιλοτεχνήθηκαν οι περίφημες πολεμικές αφίσες. Αργότερα, εκεί σχεδιάστηκε, χαράχθηκε και στοιχειοθετήθηκε επί τρία ολόκληρα χρόνια (1953-56), από τον ίδιο τον Κεφαλληνό και τους μαθητές του, το τελειότερο βιβλίο στην ιστορία της ελληνικής καλλιτεχνικής τυπογραφίας, Δέκα Λευκαί Λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών.

Μετά τον Κεφαλληνό, την Τέχνη του Βιβλίου δίδαξε ο καθηγητής της Χαρακτικής Κώστας Γραμματόπουλος (1959-68). Από το 1968 ώς το 1992 δίδαξε ο Γιάννης Παπαδάκης. Στο Εργαστήριο Χαρακτικής του καθηγητή Θανάση Εξαρχόπουλου (1982-94) τυπώθηκαν βιβλία-λευκώματα με χαρακτικά και κείμενα.

Το 2002 το Εργαστήριο ανασυγκροτήθηκε και εκσυγχρονίστηκε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Λεώνη Βιδάλη. Το ιστορικό Εργαστήριο στο κτίριο της οδού Πατησίων εμπλουτίστηκε ώστε να ανταποκρίνεται στον διττό ρόλο του ως παραδοσιακού τυπογραφείου και εκπαιδευτικής μονάδας. Συγχρόνως, στο νέο κτίριο της ΑΣΚΤ της οδού Πειραιώς, οργανώθηκε το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, που λειτουργεί ως πλήρης μονάδα στα πρότυπα της αγοράς και καλύπτει όλο το φάσμα των Γραφικών Τεχνών.

Την ίδια εποχή, ιδρύθηκε ο Εκδοτικός Οργανισμός της ΑΣΚΤ με στόχο αφενός να συνεισφέρει στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία για την τέχνη και αφετέρου να φέρει τους φοιτητές κοντά στην πραγματικότητα των Γραφικών Τεχνών.

Οι φοιτητές του Εργαστηρίου έχουν τη δυνατότητα να πειραματίζονται με όλες τις μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης, παραδοσιακές και σύγχρονες ψηφιακές, δημιουργώντας ολοκληρωμένα βιβλία-έργα τέχνης, αφίσες, CD και κάρτες.

Οι αφίσες που σχεδίασαν για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης το 2007 (αφιέρωμα: Νίκος Εγγονόπουλος) και το 2008 (αφιέρωμα: Πολιτική Ποίηση), για την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS το 2008 και για την Οδική Ασφάλεια και Ευγένεια στους Δρόμους το 2009, συντρόφευαν για πολλούς μήνες τους επιβάτες των ΜΜΜ της Αθήνας στις μετακινήσεις τους.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ανέθεσε τις αφίσες και την επικοινωνιακή εικόνα του για το 2009 και το 2010 στο Εργαστήριο και τους φοιτητές του. Τις χρονιές 2008, 2009 και 2010 έντυπα που σχεδιάστηκαν και τυπώθηκαν στο Εργαστήριο απέσπασαν διακρίσεις στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ).

Σήμερα, απόφοιτοι του Εργαστηρίου δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.