Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνας (LIFFE) θα προσελκύσει και φέτος τους κινηματογραφόφιλους στις σκοτεινές αίθουσες, από σήμερα έως τις 20 Νοεμβρίου.

Το Φεστιβάλ αρχίζει με την προβολή της βρετανικής κομεντί «Tamara Drewe», που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Φρίαρς και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών, το Μάιο.

Μεταξύ των πολυάριθμων καλεσμένων που θα συμμετάσχουν στο φετινό φεστιβάλ είναι και ο πολυβραβευμένος Φιλιππινέζος δημιουργός, Μπριγιάντε Μεντόζα, τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του οποίου θα παρουσιαστούν σε ειδικό αφιέρωμα.

Εκτός από τις προβολές ταινιών, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διασκέψεις, συζητήσεις και εκθέσεις και να συνομιλήσουν με δημιουργούς και εκπροσώπους της έβδομης τέχνης, αλλά και να απολαύσουν μουσικές βραδιές.

Το Κέντρο Τέχνης "Τσανκαρίεβ" θα φιλοξενήσει έκθεση κινηματογραφικής αφίσας του γερμανικού UFA στούντιο κινηματογράφου, από ταινίες όπως, "Metropolis", "Dr. Faust", "Mabuse" και "Die Nibelungen".

Στην αναδρομή, με θέμα "Μουσικές Συμφωνίες Μητροπόλεων", θα παρουσιαστούν ταινίες, στις οποίες μεγάλες πόλεις έχουν εξέχοντα ρόλο: Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Λος Άντζελες, Σάο Πάολο, Μόσχα, Μουμπάι….

Το πρόγραμμα Focus, μία εσωτερική ματιά σε εθνικές κινηματογραφίες, φέτος είναι αφιερωμένο στη Σχολή του Βερολίνου ή στο Νέο Γερμανικό Κινηματογράφο και το Cinema - Integral, ένα νέο τμήμα του Φεστιβάλ, αποτελεί μία σύνοψη πειραματικών ταινιών μικρού μήκους.

Η τριμελής κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από τον Αμερικανό κριτικό κινηματογράφου, Τσάρλι Κόκεϊ, το Νορβηγό διανομέα ταινιών Φρανκ. Λ. Στάβικ και το Σλοβένο συγγραφέα και σκηνοθέτη Γκόραν Βοϊνοβιτς.

"Για το βραβείο καλύτερης ταινίας θα διαγωνιστούν έργα, τα οποία ανταποκρίνονται με σαφήνεια και με ορμή σε σύγχρονες ιστορίες που πραγματεύονται θέματα όπως η μετανάστευση, οι οικογενειακές σχέσεις, η σύγχρονη αλλοτρίωση και τις αιτίες τους», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Σίμον Πόπεκ.

Περισσότερες από 100 ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του 21ου LIFFE, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις μη εμπορικών ταινιών, σύμφωνα με τους διοργανωτές του.

Την ολοένα αυξανόμενη απήχηση του Φεστιβάλ αποδεικνύει ο αριθμός των επισκεπτών που ανέρχονται σε 45.000 - 50.000 κάθε χρόνο και τα 27.000 εισιτήρια που έχουν ήδη πουληθεί.