Σπάνια έργα ξένων κυρίως ζωγράφων και χαρακτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, για την Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά από τη συλλογή του, παρουσιάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στη θεματική έκθεση που εγκαινίασε τις 16 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του στην Αθήνα.

Η έκθεση "Οι Συλλογές του Μουσείου: Η Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά (18ος - 19ος αι.)" θα διαρκέσει ως την 1η Μαϊου και παρουσιάζει 64 έργα, από τα οποία 43 πρωτότυπα και 21 χαρακτικά, καθώς και αδημοσίευτο λεύκωμα με 57 υδατογραφίες άγνωστου καλλιτέχνη.

Περίπου οκτώ στα δέκα έργα αφορούν τοπία, μνημεία και ενδυμασίες της Κέρκυρας από το 18ο και το 19ο αιώνα.

"Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που αντλούνται από τα έργα της συλλογής του Μουσείου για την ιστορία και το περιβάλλον της Κέρκυρας και των άλλων νησιών του Ιονίου είναι πολύτιμα", τόνισε στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης η διευθύντρια του Μουσείου Αγλαϊα Αρχοντίδου - Αργύρη.

Οι δημιουργοί τους είναι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ζωγράφοι, διάσημοι (όπως ο Edward Lear, ο Joseph Cartwright, ο Giovanni, ο Joseph Schranz, ο Theodore Du Moncel) ή λιγότερο γνωστοί.

Στα έργα τους "είναι διάχυτο το ρομαντικό πνεύμα της εποχής τους -εμφανές στη μελαγχολική πολλές φορές ματιά και στην απεικόνιση σημείων με μυθολογικές αναφορές, σαφής παραπομπή στην ιδέα του χαμένου παραδείσου-, αλλά και η φιλοπερίεργη διάθεση του ερευνητή ενός ξένου, σχεδόν εξωτικού χώρου".