Ποιήματα εμπνευσμένα, αλλά και αφιερωμένα στους νεκρούς συναγωνιστές τού Μανώλη Γλέζου από την Κατοχή έως σήμερα, περιλαμβάνει η νέα ποιητική συλλογή του με τίτλο «Νέκυιαι Ωδαί», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Σοφία».

Στο βιβλίο κάθε ποίημα -συνολικά 89- αποτελεί και μια μεγαλειώδη ιστορία. Ποιήματα αφιερωμένα στις ζωές που η κάθε μία έγινε ένα σκαλοπάτι προς την Ελευθερία, σε ανθρώπους που στο σύντομο πέρασμά τους από αυτό τον κόσμο συμπύκνωσαν στην ύπαρξή τους αρετές, αξίες και ιδεώδη, λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να ζει.

Ξετυλίγονται προσωπικές ιστορίες, ζωντανεύουν στιγμές οδυνηρές αλλά και σπουδαίες, καθώς το προσωπικό ταυτίζεται με το ιστορικό και το συλλογικό, με τρόπο που όλα γίνονται μια αδιαχώριστη πραγματικότητα.

Μια κατάθεση ψυχής που αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές που χάθηκαν και παρακαταθήκη για εκείνους που ακολουθούν τον δρόμο που εκείνοι χάραξαν...

Οπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του “Αι Νέκυιαι Ωδαί” αποτελούν μια ποιητική συλλογή διπλής μορφής. Αποτελείται από ποιήματα αφιερωμένα σε συγκεκριμένους συναγωνιστές, φίλους και συντρόφους που τα έγραψε ο ίδιος γι αυτούς και από γενικά ποιήματα που αναφέρονται στις έννοιες της θυσίας και του θανάτου, όλων των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την πίστη τους.

Νέκυια είναι η ειδική μαγική τελετή θυσία με σκοπό την επικοινωνία με τις ψυχές των νεκρών. Νέκυια ονομάστηκε επίσης η ενδέκατη ραψωδία της Οδύσσειας διότι σε αυτήν περιγράφεται η μαγική τελετή.