Εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η έκθεση με τίτλο "Το βιβλίο: Διαχρονική πορεία στην εκπαίδευση του Έλληνα".

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο και τη μνήμη της μεγάλης ελληνίστριας Jacqueline de Romilly, και ως στόχο έχει να παρουσιάσει δείγματα της εκπαιδευτικής βιβλιοπαραγωγής από τα χρόνια της εδραίωσης της τυπογραφικής τέχνης των Ελλήνων έως σήμερα.

Μέσα από το υλικό της έκθεσης αναδεικνύονται οι πρωτεργάτες του ελληνικού βιβλίου και μεγάλοι δάσκαλοι, που όχι μόνο σφράγισαν, αλλά καθόρισαν επί αιώνες τον διδακτικό ορίζοντα σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, καθώς αντικειμενικός σκοπός τους από τις πρώτες δεκαετίες μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ήταν η προάσπιση της γλώσσας και της ελληνικής πνευματικής παράδοσης μέσα από την ορθόδοξη πίστη.

Αφορμή προς την κατεύθυνση αυτή στάθηκε η πλούσια προσωπική συλλογή του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη. Οι βιβλιοθήκες του Ωνάσειου Ιδρύματος και Σπύρου Λοβέρδου συμπλήρωσαν το υλικό, ενώ η βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών πρόσφερε τη συμβολή της γαλλικής ποίησης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο μουσειολόγος Πέτρος Ζαμπέλης.

Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης αποτελεί ο Αίσωπος. Είναι ο πρώτος μυθοποιός. Έχει μεταφραστεί και εξακολουθεί να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Παρουσιάζονται, επίσης, μηχανήματα παλαιάς τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας, γιατί το βιβλίο είναι ταυτόχρονα έργο τέχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει και εκπαιδευτικό υλικό των νεότερων χρόνων των μεγάλων σχολών της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας, των σχολείων των Ηνωμένων Πολιτειών και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Άλλη ενότητα είναι τα αλφαβητάρια από ξένες χώρες με διαφορετικές γραφές.

Η πρόεδρος του Μουσείου και πρέσβειρα του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, Νίκη Γουλανδρή, ανέφερε στην ομιλία της, πως «το θέμα, που θα διαχειριστούμε στον χώρο αυτό, είναι ίσως το πιο κρίσιμο πρόβλημα της εποχής, αλλά και του μέλλοντος. Σε αυτήν την ατμόσφαιρα καλούμεθα να βρούμε τρόπους φυγής, να οικοδομήσουμε έναν καινούριο κόσμο, αρχίζοντας από την παιδεία του νέου ανθρώπου».

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε, τη σημασία του βιβλίου και πώς αυτή η "συνέχεια" φαίνεται σαν κρίκος μέσα στις εποχές.

"Μπορούμε να καταλάβουμε ότι σ' αυτήν την τρομακτική αλλαγή, πρέπει ανά πάσα στιγμή να συντηρούμαστε και να κρατιόμαστε από τις ρίζες μας και έχοντας για τόξο ως λαός, την παιδεία μας, τον πολιτισμό, την γλώσσα μας και την ιστορία, να μπορούμε να τινάξουμε την χορδή, ώστε να φύγει πάλι το βέλος μπροστά. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να συνδέουμε και να βασιζόμαστε στο παρελθόν μας και την ίδια στιγμή, να μην αμειβόμαστε, αλλά να περιμένουμε να δημιουργήσουμε αυτό που απαιτούν οι εποχές μπροστά μας. Το Υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη να προετοιμάζει τη νέα γενιά και να δημιουργεί τις βάσεις για τη νέα εποχή, η οποία αλλάζει με τρομακτικές ταχύτητες".

Η υπουργός, με αφορμή την έκθεση, αναφέρθηκε και στις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το Ψηφιακό Σχολείο. Αυτό το τελευταίο, το παιδί θα το βλέπει, όχι απλά σαν απλό χειρισμό του υπολογιστή, αλλά ως εργαλείο, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα, όχι όμως και τις αρχές της παιδείας. Το Ψηφιακό Σχολείο έχει ως στόχο το περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να εξελιχθεί, χωρίς βέβαια να αποκλειστεί το βιβλίο το οποίο έχει τη δική του αξία, υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην πολιτική του Υπουργείου για τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία, πολιτική, που έχει ως στόχο τη σύνδεση του πνευματικού πλούτου της χώρας με την ψηφιακή εποχή και τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου, στο οποίο θα εμπλέκονται όλες οι βιβλιοθήκες.

Στο βήμα ανέβηκαν οι καθηγητές ιστορικοί Κωνσταντίνος Στάικος και Αλέξης Δημαράς, οι οποίοι αναφέρθηκαν ενδελεχώς στην ιστορία του βιβλίου από τα πρώτα τυπογραφικά χρόνια και έκαναν ειδικές μνείες σε κάποιες περιόδους - ορόσημα για την ιστορία του βιβλίου στην εκπαίδευση.

Στο τέλος των ομιλιών έγινε περιήγηση στους χώρους της έκθεσης, όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά τα πρώτα βιβλία- σταθμούς για την ελληνική εκπαίδευση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2011.