Αψηφώντας το κρύο, οι Ιθακήσιοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο ανοιχτό θέατρο του Ναυτικού Λυκείου στο Βαθύ, προκειμένου να παρακολουθήσουν μια μουσικο-θεατρική παράσταση με θέμα -τι άλλο;- τον Οδυσσέα, τον νόστο, την αφοσίωση.

Νεαρά κορίτσια από τον χορευτικό σύλλογο Ιθάκης «Εν Χορώ» πραγματοποίησαν μια χορευτική «αναπαράσταση» -έστω και με τρόπο ιδιαίτερα μεταφορικό- των σταθμών του ταξιδιού του Οδυσσέα.

Παράλληλα, χορωδία τραγούδησε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Χατζηνάσιου σε ποίηση Ελύτη, Γκάτσου, ανάμεσα σε άλλα, ενώ η μαντολινάτα του Δήμου Ιθάκης συνόδευσε την εκδήλωση με τη μουσική της.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε ένα νησί 3.000 κατοίκων, υπάρχουν 12 πολιτισμικοί σύλλογοι, καθώς οι Ιθακήσιοι αγαπούν ιδιαίτερα τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί τα εγκαίνια διεθνούς έκθεσης φωτογραφίας σε παραδοσιακή κατοικία στην Ιθάκη.

Με τίτλο «Επιστρεφόμενη Ιθάκη», η έκθεση αναφέρεται στην απόλυτη αναζήτηση που εκφράζει η Ιθάκη. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «η Ιθάκη είναι η συνεχής επιδίωξη κατάκτησης της γνώσης, η δύναμη που νικάει τους δαίμονες, οι εμπειρίες που αποκομίζει κανείς στη διάρκεια της ζωής του».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν (από 20 χώρες) κλήθηκαν να ερμηνεύσουν αυτή την «Επιστρεφόμενη Ιθάκη» από τις πιο προσωπικές έως τις πιο ηρωικές, οδυσσειακές πτυχές της, όπως τις απέδωσε ο Όμηρος.

Εντυπωσιακός είναι και ο χώρος που θα φιλοξενηθεί έως τις 30 Ιουνίου η έκθεση. Ένα παραδοσιακό σπίτι με κάθε αντικείμενο βγαλμένο από μία άλλη εποχή.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Διονύσης Γρίβας, είπε, μιλώντας στο in.gr: «Μια βροχερή ημέρα συνάντησα την ομάδα του Χριστόφορου (Δουλγέρη) και του Αντώνη (Βολανάκη) και τους είπα να έρθουν στο σπίτι να φάμε μια κοτόσουπα. Ήρθαν στο σπίτι, τους άρεσε, και ιδιαίτερα τους άρεσε η σύνδεση που είχε το σπίτι με το Θιάκι και τον διεθνή χώρο. Ο Χριστόφορος μου ζήτησε να κάνει εδώ μια έκθεση. Εγώ σκέφτηκα αρχικά ότι μάλλον δεν θα ήθελα κάτι τέτοιο».

Πώς, όμως, άλλαξε γνώμη; «Σκέφτηκα ότι εάν εμείς που μπορούμε δεν βοηθάμε το πείραμα στον πολιτισμό, τότε ο πολιτισμός θα μείνει πίσω. Δεν είχα καμία ιδέα πώς θα μπορούσε μια έκθεση σύγχρονης φωτογραφίας να δέσει μέσα σε ένα σπίτι που σήμερα μεγαλώνει η πέμπτη γενιά Γριβαίων».

«Εγώ αισθάνομαι ότι φεύγω κουρασμένος, αλλά κερδισμένος, και νομίζω ότι αυτό το αίσθημα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι» λέει.

Η μουσική που ακούτε είναι του θείου μου, του αδελφού της μητέρας μου, ο οποίος έζησε στο Λονδίνο και στην Ιθάκη. Στο Λονδίνο έφτιαξε ένα big band και έκανε μεγάλο όνομα.

«Το κάθετι σε αυτό το σπίτι έχει μια ιστορία και μια ανάμνηση. Μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά που το σπίτι ξαναζεί αλλιώτικα, όπως έπρεπε να ζήσει το 2013» σημειώνει ο κ. Γρίβας, υπό τους ήχους ατμοσφαιρικής μουσικής, που όπως μας ενημερώνει ανήκει στον θείο του που είχε φτιάξει μια big band στο Λονδίνο, η οποία σημείωνε μεγάλη επιτυχία.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μπέντρι Μπαϊκάμ, Τζούλιαν Χέρμαν, Κνουτ  Χαϊμπινέτ, Τζιν Λεμέι, Τακέσι Μόρο, Σοφί Τιανσίν Τσεν, Ντέιβιντ Γκαλγιάρντ, Λύδια Βενιέρη, Άγγελος Γαβριάς, Γιώργος Γυπαράκης, Χριστόφορος Δουλγέρης, Πάνος Κοκκινιάς, Γεωργία Κοτρέτσος, Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, Καμίλο Νόλας, Απόστολος Παυλαράκης, Νατάσα Παπαδοπούλου, Κώστας Πηγαδάς, Έλενα Πόκα, Λουκάς Σαμαράς, Γιώργος Τσεριώνης, Φίλιπ Τσιάρας, Παύλος Φυσάκης, Ασπάσιος Χαρωνιτάκης.

Φεύγοντας από την παραδοσιακή κατοικία, περνάμε από το Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, όπου αμερικανοί και έλληνες ποιητές έχουν στήσει τις ποιητικές συναντήσεις τους: παιχνίδια με το κοινό, όχι απαραίτητα για την ποίηση.

Μία από τις ομάδες μας ζητά να της πούμε μια ιστορία και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την Ιθάκη, τις λανθασμένες πρώτες εντυπώσεις και το εάν όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο επικριτικοί.

Κάποια στιγμή τίθεται το ερώτημα: «Με τι θα ταξίδευε σήμερα ο Οδυσσέας; Με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα;»   

«Σίγουρα θα διάλεγε τον δύσκολο δρόμο» έρχεται η απάντηση, «καθώς η ιστορία του είναι η ιστορία της επιμονής, σε πείσμα των αντιξοοτήτων».

«Ίσως να κάνει ένα road trip. Σίγουρα, πάντως, δεν θα ταξίδευε με το αεροπλάνο» σχολιάζει κάποιος από τους συμμετέχοντες στο παιχνίδι.

Οι εκδηλώσεις στο Βαθύ της Ιθάκης συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή και είναι δωρεάν. Διοργανώνονται στο πλαίσιο του πολιτισμικού Φεστιβάλ «Return to Ithaca».

TAGS