Με το σύνθημα: σκεφτόμαστε, αμφισβητούμε, αλλάζουμε,  η πιο φημισμένη δίκη της ιστορίας ζωντανεύει ξανά μέσα από το διαχρονικό έργο του Πλάτωνα, «Η απολογία του Σωκράτη», που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Μετά την τεράστια επιτυχία του σε όλο τον κόσμο και τις διθυραμβικές κριτικές που έχει αποσπάσει, το έργο θα παρουσιαστεί κάτω από την Ακρόπολη, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από σήμερα έως τις 9 Ιουλίου και από την 1η έως τις 7 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, ενώ, μετά το τέλος κάθε παράστασης, θα ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με το κοινό για την άμεση χρησιμότητα της σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση.

Με πρωταγωνιστή τον - βραβευμένο με Emmy - Γιάννη Σιμωνίδη, η παράσταση παρουσιάζεται στα αγγλικά, με τον τίτλο «Socrates now» («Σωκράτης τώρα»), αποσκοπώντας στην προσφορά πολυεπίπεδης πολιτισμικής εμπειρίας στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας.

Μαθήματα ζωής από έναν ετοιμοθάνατο
Ευχάριστη και γεμάτη χιούμορ, η παράσταση αποτελεί  δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δάσκαλου, Σωκράτη, μπροστά στο Αθηναϊκό δικαστήριο, το 399 π.Χ.. Στην «Απολογία», όπως καταγράφηκε από τον μαθητή του, Πλάτωνα, ο σοφός άνδρας της Αθήνας υπερασπίζει τον εαυτό του ενάντια σε πολιτικά κατευθυνόμενες κατηγορίες για αθεϊσμό και διαφθορά των νέων.
Η εκκεντρική αλλά ελκυστική προσωπικότητα του Σωκράτη ζωντανεύει με απλότητα, αμεσότητα και χιούμορ, δημιουργώντας ένα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ανθρώπινο έργο. Καθώς εκείνος  αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, εμείς ανακαλύπτουμε το χιούμορ, την εξυπνάδα, την αιχμηρή του λογική και τις αντιλήψεις του για την αρετή, τη δικαιοσύνη, την ευθύνη του κράτους και του πολίτη, τη χαρά της ζωής και την αφοσίωση στην πατρίδα.

Η σωκρατική σκέψη σε όλο τον κόσμο
Η «Απολογία του Σωκράτη» ανέβηκε το 2004 από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης και από τότε έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε πάνω από 300 θέατρα, Φεστιβάλ, σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες σε 15 χώρες, ενώ κορυφαία Πανεπιστήμια συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια σχετικά με τη σωκρατική σκέψη, υπό τον συντονισμό του Γιάννη Σιμωνίδη.
Μάλιστα, το περσινό καλοκαίρι, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου παρουσιάστηκε, 2.000 επισκέπτες από 38 χώρες συμμετείχαν στην παράσταση και την ανοιχτή συζήτηση, ανακαλύπτοντας έναν ιδιαίτερο, συναρπαστικό Σωκράτη, δίπλα στον φυσικό τόπο διεξαγωγής της δίκης του.

Ταυτότητα παράστασης
Ερμηνεία: Γιάννης Σιμωνίδης, σκηνοθεσία – αγγλική μετάφραση: Γιάννης Σιμωνίδης -  Λουκάς Σκιπητάρης, ενδυματολόγος: η βραβευμένη με Όσκαρ και Τόνυ, Θεώνη Βαχλιώτη – Aldredge, ελληνική μετάφραση: Ηλέκτρα Ανδρεάδη, παραγωγή: Elliniko Theatro.

Πληροφορίες
Αυλή Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλιό Πανεπιστήμιο): Θόλου 5 - Πλάκα (5΄ από το μετρό Μοναστηράκι), τηλ.: 210 3689502. Διάρκεια παράστασης: 75΄ χωρίς διάλειμμα + ανοιχτή συζήτηση. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ,  φοιτητικό: 10 ευρώ (περιλαμβάνει ποτό). Πώληση εισιτηρίων (περιορισμένες θέσεις): καταστήματα Public και Παπασωτηρίου, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: www.viva.gr.